Otěže současných akciových trhů má v rukou Čína

Trhy jsou nevypočitatelné. Důkazem je i jejich prosincový výplach. Pochmurný zůstává i výhled na rok 2019. Je tu však Čína, která i přesto, že dnes je zdrojem nejistoty, může přinést trochu naděje.

Ilustrační fotografie
reklama

Čína má možnost zvrátit současný negativní sentiment. Pokud by došlo k dohodě s USA, trhy by se uklidnily a důvěra trhů by se obnovila. Nejdůležitějším faktorem však jsou čínské podpůrné stimuly. Jde zejména o daňové úlevy a vládní investice. V případě, že se Číně podaří dosáhnout pokroku v obou oblastech, tedy v obchodní dohodě s USA, jakož i ve věci stimulů. Následný vývoj ve druhém čtvrtletí může být úplně jiný, než v současnosti.

Ztráta důvěry

Na konci roku poklesl index S&P 500 o devět procent, znamenalo to druhý nejhorší prosinec od roku 1928. Je to znakem velmi citlivých trhů. Akcie byly totiž v prosinci pod silným tlakem, kdy globální investoři utíkali k bezpečným aktivům, zejména vládním dluhopisům. Jedním z důvodu byla horší růstová předpověď pro tento rok. Rozhodnutí Fedu zachovat "jestřábí" tempo růstu sazeb situaci ještě více zhoršilo. Výprodej se zesílil.

Není se však co divit. Jsme v poslední fázi ekonomického cyklu a vztah rizika a výnosu se u globálních akcií neustále zhoršuje. Američtí investoři se při bezpečných investicích mohou dopracovat k výnosu dvě až tři procenta, zatímco u akcií to může být pět až sedm procent, avšak s třiceti procentní odchylkou.

Investoři se cítí velmi nejistě i při výhledu na tento rok. Ti, kteří mají velkou expozici vůči akciím, vystavují portfolio vysokému riziku. Naše doporučení je proto být defenzivní. Když se očekávání nižšího ekonomického růstu a celková nejistota ještě více přenesou do cen akcií, můžeme být svědky dalšího poklesu. Tento rok tak může být rokem předcházející další recesi.

Všechno je to o Číně

Asijský Hang Seng futures index byl před pár dny níže o více než 3 procenta. Čínský PMI index Caixin klesl pod úroveň 50 (49,7), což naznačuje negativní spád v čínském soukromém sektoru. Přiznávám, že v predikcích pro Čínu na první kvartál jsem byl optimistou. S novými informacemi však svůj postoj měním.

Zdá se, že čínská vláda podcenila dopad obchodní války s USA. Přestože má v zásobě ještě několik fiskálních opatření, Naší největší obavou je nyní úvěrový cyklus v Číně, který se podobně jako v Japonsku a Evropě, už narušil.

Na grafu níže vidíme hodnotu tržní kapitalizace pěti největších čínských bank. Pokud by byl úvěrový cyklus nenarušený, znamenalo by to pro ně růst hodnoty. Při pozitivním vývoji by se totiž měla tržní hodnota bank s růstem úvěrů zvyšovat. Investoři by totiž měli očekávat, že více úvěrů přinese bankám vyšší zisky. Vidíme, že se to neděje a investoři nemají o akcie čínských bank velký zájem. Toto není pozitivním znakem, informuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky