Kam uložit peníze v roce 2019, když nechcete riskovat?

Střadatelé a drobní investoři neměli v posledních letech příliš možností zhodnotit své úspory. Výnosy spořicích účtů, termínovaných vkladů a nejméně rizikových investičních nástrojů většinou nepokryly ani inflaci. Výrazný obrat k lepšímu nelze čekat ani v roce 2019.

Ilustrační fotografie
reklama

Na spořicí účet si odkládejte jen finanční rezervu

Peníze uložené na spořicích účtech při současných úrokových sazbách ztrácejí na hodnotě. Připsaný výnos totiž nepokryje ani inflaci. Nejlépe úročené spořicí účty dnes nabízejí roční sazby od jednoho do 1,5 procenta. Počítejte také s tím, že nejvyšší sazby se obvykle vztahují jen na vklady do nižších stovek tisíc korun. Při překročení určité výše vkladu úroky výrazně klesají. Pokud si na rok uložíte do banky například 100 tisíc korun, vyděláte po zdanění v nejlepším případě necelých 1 300 korun.

I když Česká národní banka již několikrát za sebou zvýšila základní úrokové sazby, od kterých se odvíjí s určitým časovým odstupem také úročení vkladů, zásadní nárůst sazeb u spořicích účtů v roce 2019 nečekejte. Spořicí účty se vyplatí využívat především k bezpečnému ukládání menší částek na horší časy nebo jako rezervu pro pokrytí nenadálých výdajů.

Nemovitosti mohou vydělat 5 procent ročně, v menších městech i dvojnásobek

V posledních letech se řada lidí rozhodla zhodnotit volné peníze pořízením investiční nemovitosti. „Z tohoto typu investice profitujete nejen z růstu cen nemovitostí, ale také získáváte pravidelný příjem z vybraného nájemného. Na druhé straně je nutné počítat s výdaji v podobě oprav, pojištění nemovitosti a daní,“ uvedl spoluzakladatel služby Ideální nájemce.cz Martin Březina. Ve větších městech a atraktivních lokalitách rostly ceny nemovitostí za posledních pět let o desítky procent. Stabilně rostou i ceny podnájmů. Reálný výnos z pronájmu může ve velkých městech dosahovat 4 procent ročně, v některých případech i pěti. V menších městech pak může být výnos i deset až dvanáct procent, riziko je zde ale samozřejmě větší. „I když ceny nemovitostí v roce 2019 již neporostou takovým tempem jako v minulosti, atraktivní zůstanou příjmy z pronájmu. Zájem o pronájmy totiž nepolevuje a pořízení vlastního bydlení je pro mnohé již finančně nedostupné,“ dodává Březina.

Češi mají zájem o spořicí státní dluhopisy

Pro konzervativně smýšlející české občany mohou být zajímavou alternativou ke spořicím a termínovaným vkladům státní spořicí dluhopisy. Jedná se o bezpečný způsob spoření s garantovaným výnosem a zárukou splacení dlužené částky. Na začátku prosince 2018 odstartoval prodej nové emise dluhopisů se splatností šest let, u kterých je průměrná úroková sazba 2,07 procenta. Pokud se rozhodnete vložit do dluhopisu deset tisíc korun, vyděláte na úrocích po šesti letech přibližně tisíc korun (před zdaněním úroku ve výši 15 procent). V případě vyšší inflace je jisté, že takto uložené peníze ztratí na hodnotě.

Fondy peněžního trhu ztrácely

U podílových fondů již nesete riziko poklesu hodnoty investované částky. Kdo se před pěti lety rozhodl pro investici do podílových listů korunových fondů peněžního trhu, je dnes ve ztrátě. Po započítání vstupního poplatku tato kategorie fondů umazala i několik procent. Zajímavé zhodnocení přinesly některé zajištění fondy, ty nejlepší vydělaly i více než pět procent ročně.

Termínované vklady výnosem nepřekvapí

V porovnání se spořicími účty přinášejí termínované vklady o kapku zajímavější výnos. Výše nabízené úrokové sazby se řídí jednoduchým pravidlem – čím déle se zavážete peníze nevybírat, tím vyšší úrokovou sazbu můžete získat. U bank a spořitelních družstev si může uložit peníze na dobu od 6 měsíců do 10 let. V současné době dosahují úrokové sazby maximálně 2,8 procent ročně.

Stejně jako u spořicích účtů se v brzké době úrokové sazby termínovaných vkladů významně nezmění. Termínované vklady mohou spolehlivě posloužit k bezpečnému uložení úspor, které využijete až za několik let, třeba po odchodu do důchodu.

Témata: finance | Peníze | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky