Bohatství českých domácností je historicky největší

Od ledna do konce října 2018 si domácnosti u bank vypůjčily 99 miliard korun, ale za stejnou dobu si na bankovní účty uložily 314,5 miliardy korun. Díky růstu mezd a nízké nezaměstnanosti si lidé více věří - půjčují si peníze, nemají problémy s jejich splácením a navíc dokáží ušetřit třikrát tolik, než kolik si nabraly na úvěrech.

CZK
reklama

Podle statistiky ČNB domácnosti dlužily v říjnu bankám 1,63 bilionu, z čehož tvoří 1,23 bilionu úvěry na bydlení. Na druhou stranu mají v bankách uloženo přes 2,4 bilionu korun. Z toho je skoro 1,9 bilionu na běžných účtech. Statisticky tedy každý obyvatel Česka v průměru bankám dluží 153 tisíc a současně v nich má uloženo 229 tisíc.

Hospodářský růst české ekonomiky se velice pozitivně projevuje na rozpočtech domácností. Vedle rostoucí chuti si půjčovat se zlepšuje také jejich platební morálka – objem nesplácených půjček je nepřímo úměrný jejich výši. Celkem dnes domácnosti nesplácejí 35,4 mld, z čehož je 19,8 mld za hypotéky. Za deset měsíců tohoto roku poklesl objem nesplácených půjček o 5 miliard, s tím, že lineárně klesá od roku 2014, kdy kulminoval na 60 miliardách.

Přepočteno na procenta lidé nesplácí jen necelé 2,2 procenta bankovních dluhů, což je nejnižší hodnota v historii. U hypoték je to dokonce pouhých 1,6 procenta. Stejná hodnota byla v roce 2008, ale domácnosti tehdy dlužily pouhou polovinu z toho, co mají na bydlení u bank vypůjčeno nyní (613 miliard). „V posledních třech letech řešíme měsíčně jen několik desítek případů nesplácení úvěrů na bydlení, kdy hledáme smírčí řešení a snažíme se s klientem najít východisko z dočasných problémů. Nejčastěji jsou to rozchody partnerů, nebo náhlé životní změny, u kterých chvíli trvá, než se vyřeší následné majetkové vztahy,“ popsal případy neplacení hypoték Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance, která spravuje retailové pohledávky finančních institucí.

„U finančních půjček je znát pozitivní dopad novely zákona o spotřebitelských úvěrech z roku 2017, která trh očistila od nepoctivých poskytovatelů a zpřísnila podmínky pro získání úvěrů. To, že se domácnostem daří lépe, vidíme také u dlouhodobě problematických dluhů za energie, kde letos počet nedobytných pohledávek poklesl o 40 procent. Problémy s nesplácením dnes přetrvávají například u pojistek, u kterých je více jedná o nedbalost, nebo nevědomost, než o nedostatek peněz,“ vysvětlil Jakub Zetek, jaké závazky lidé v současnosti neplatí a proč.

Existuje skupina lidí, kteří jsou v dluhové pasti a jejich příjmy nepokrývají ani standardní životní náklady. A pokud mají exekuce, nikdy je nebudou schopni splatit. „Pro ně by měla lépe fungovat záchranná sociální síť, aby jim pomohla vyřešit problémy s bydlením, prací nebo sociálními návyky. Podle nás je jedinou možností rychlé a procesně dosažitelné oddlužení, aby dostali šanci začít znova. A dostatečnou legislativu, aby je ochránila před chybami, kterých se dopouštějí díky neznalosti,“ nastínil Jakub Zetek účinné řešení, které by umožnilo vrátit do normálního života téměř půl milionu lidí stojících kvůli předlužení na okraji společnosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky