Bezkontaktní výběr z bankomatu: Kdo ho nabízí a proč této novinky využít?

Oblíbili jste si bezkontaktní placení v obchodě? Kdo by ne? Obvykle není nutné kartu v peněžence ani hledat, máte-li platební nálepku na mobilu, pak vám stačí přiložit jen telefon. Při nákupu nad 500 Kč se sice neobejdete bez zadání PINu, ale i tak je tento způsob placení velmi pohodlný a mezi Čechy populární. Chtěli byste takto jednoduše i peníze vybírat z bankomatu?

Kreditní karta: Podle jakých kritérií ji vybrat a na co si dát pozor?
reklama

S bezkontaktním placením je nakupování mnohem lehčí a hlavně rychlejší. Jenže bezkontaktně dnes už nemusíte jen platit v obchodech, u některých bank si stejně snadným způsobem vyberete peníze z bankomatu.

Bezkontaktní bankomat představila Čechům Air bank

Bankou, která s bezkontaktním výběrem v Česku začala, byla Air bank. Ta už v roce 2016 nabídla první bezkontaktní bankomaty, ten samý rok se dočkali klienti banky bezkontaktní čtečky na všech bankomatech Air Bank. Nyní je novinka součástí už každého nového bankomatu.

Rychlejší a jednodušší způsob výběru si Češi velmi rychle oblíbili, čehož si všimly i další banky. V roce 2017 umožnila bezkontaktní výběr i Raiffeisenbank. Další bankou, která se nechala ohromit novou technologií je Česká spořitelna. Ta nabízí klientům možnost bezkontaktního výběru na 170 nejvytíženějších bankomatech po celé ČR. Do konce roku banka plánuje bezkontaktní čtečku nainstalovat do dalších 30 bankomatů, v roce 2019 by rychlý výběr měla umožňovat třetina bankomatů.

Česká spořitelna má nevýhodu v tom, že oproti Air bank a Raiffeisenbank má několikanásobně hustší síť bankomatů, přejít tak na bezkontaktní výběr bude pro banku mnohem náročnější. Česká spořitelna provozuje necelých 1 500 bankomatů, zatímco druhé dvě banky jich mají sotva pár set.

Mezi další banky, které fandí bezkontaktním bankomatům, patří Poštovní spořitelna, MONETA Money Bank, Komerční banka, UniCredit Bank, Fio banka a Sberbank.

Výběr peněz z bankomatu je rychlejší a bezpečnější

Bezkontaktní výběr vám ušetří až 20 % času oproti klasickému výběru v hotovosti, kdy je nutné do bankomatu kartu vložit. Avšak jen rychlost není hlavní doménou této novinky, druhou velkou devizou je bezpečnost. Kartu při výběru není nutné nikam vkládat, stačí ji jen přiložit ke čtečce, díky tomu předejdete nechtěnému zapomenutí karty v bankomatu.

Bankomat letos v červnu oslavil 51. narozeniny, v Česku mohou lidé vybírat peníze z bankomatu od roku 1989. Za tu dobu výběr prošel mnoha změnami, a to například novou službou v podobě vkladomatu. Nejednu novinku u nás iniciovala právě banka Air Bank. Ta kromě prvního bezkontaktního bankomatu přišla i s možností volby bankovek. Kdo ví, co svět bankomatů přinese za rok, za dva či za deset let? Jisté je, že pokrok nezastavíme, a tak se můžeme těšit na další vychytávky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky