Na co si dát pozor, aby úspory neztrácely hodnotu aneb Kam se nevyplatí investovat?

Nízké úrokové sazby, rostoucí inflace, nejistý vývoj na kapitálových trzích či neregulované investice, to všechno ohrožuje finanční rezervy každého z nás. Na co je dobré dát si pozor, aby úspory neztrácely hodnotu nebo člověk nepřišel o celou investici?

Ilustrační fotografie
reklama

Konzervativní fondy ve třetím pilíři mnohdy nepřekonají inflaci

Účastnické fondy doplňkového penzijního spoření a transformované fondy, které vznikly přeměnou původního penzijního připojištění, tvoří třetí pilíř českého penzijního systému. Stará varianta penzijního připojištění – transformované fondy – byla velmi oblíbená, ale dnes již není možné tyto smlouvy nově uzavřít. Jsou charakteristické tím, že musejí splnit kladné nominální zhodnocení vložených prostředků. „Více než 90 % vkladů penzijních společností leží právě v transformovaných fondech, ze kterých se však v loni ani jeden nedostal nad 0,9% zhodnocení. Inflace přitom v roce 2017 činila 2,5 %,“ popisuje Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin. V případě účastnických fondů existují jednak povinné konzervativní fondy, jež musejí podle zákona nabízet všechny penzijní společnosti a zákon reguluje složení jejich portfolia i poplatky, a dále fondy více dynamicky zaměřené. „Garanci nezáporného zhodnocení již povinné konzervativní fondy nenabízejí, v loni si však vedly lépe než stará penzijní připojištění. I tak ale inflaci překonaly pouze dva. Zajímavější zhodnocení nabízejí další účastnické fondy s rizikovějším portfoliem,“ dodává Outrata.

Doba levných nemovitostí je pryč

Rekordně nízké úrokové sazby i dostupné hypotéky podpořily zájem lidí investovat do nemovitostí, které tak v posledních letech výrazně podražily. Ceny ovšem vyhnala nahoru též dobrá ekonomická situace, a především fakt, že na trhu není dostatek kvalitních nemovitostí. Málo se staví kvůli zdlouhavým a administrativně náročným povolovacím řízením. Týká se to velkých měst, zejména pak Prahy a Brna. I když centrální banka poskytování hypoték omezila, neznamená to, že by mělo v nejbližší době dojít k dramatickému propadu cen. Pravděpodobně nás čeká stagnace, avšak například ceny bytů v žádaných lokalitách budou stále mírně růst. Koneckonců ceny realit v Praze se teprve dotahují na ostatní evropské metropole. To, zda se vyplatí nákup investičního bytu, tudíž hodně záleží na konkrétní situaci.

Reálný výnos u bank nečekejte

Úrokové sazby tolik propagovaných spořicích účtů v současnosti ani nepokryjí inflaci. Navíc na vklady od určitého limitu, často dvě stě nebo tři sta tisíc korun, se inzerovaná sazba již nevztahuje. Kvalitně zhodnocovat úspory na spořicím účtu tedy rozhodně nelze. Příznivější situace je u depozitních produktů sjednaných na pevně stanovenou dobu. Například při pětiletém bankovním termínovaném vkladu se úroky pohybují kolem dvou procent ročně, přičemž o něco vyšší úročení je u družstevních záložen. „Při stejně dlouhém vkladu jako u banky se lze u kampeličky dostat i přes tři procenta. Platí ale pravidlo 1:10, takže takto úročen může být jen desetinásobek členského vkladu,“ upozorňuje Roman Outrata. „Při úložce sto tisíc korun je tak třeba ještě složit 10 tisíc korun jako členský vklad, na nějž se ale nevztahuje zákonné pojištění vkladů,“ dodává Outrata.

Sázka na jednu kartu u neregulovaných investic

Nepřeberné množství různých investičních možností s různou mírou rizika, a tedy i zhodnocení, nabízejí podílové fondy. V poslední době se ale doslova roztrhl pytel s alternativami ke klasickému fondovému investování. Většinou jde o investice do jednoho konkrétního projektu s příslibem zajímavého fixního výnosu, kde má klient většinou přesnou představu, do čeho bude investovat. Zpravidla se jedná o investici formou půjčky, dluhopisu nebo přímého vlastnického podílu na společnosti. To může vypadat jako bezpečné a zajímavé řešení pro umístění finančních prostředků, pokud se však projekt nezdaří, lze touto sázkou na jednu kartu snadno přijít o vše.

Predikce u kryptoměn se minuly s realitou

Virtuální měny zažily v posledních letech obrovský boom. V popředí stojí od začátku Bitcoin, jehož cena činila na začátku roku 2012 něco málo přes šest dolarů. Před rokem v prosinci už to bylo skoro 19,5 tisíce dolarů. V roce 2018 ale přišel velký propad a aktuálně stojí Bitcoin kolem 6,4 tisíce dolarů. „Kdo vsadil na Bitcoiny před několika lety, tomu se investice obrovsky zhodnotila. Mnoho loňských investorů ale zažilo zklamání. U kryptoměn proto buďte připraveni na to, že o peníze můžete velmi snadno přijít,“ varuje Roman Outrata ze společnosti Ramfin. Snažit se cokoli předpovídat na kapitálových trzích je totiž často věštěním z křišťálové koule, tím spíše v případě tak volatilního prostředí, jakým je trh virtuálních měn. „Mnozí investoři pro rok 2018 předpovídali, že se Bitcoin dostane na cenu v řádu stovek tisíc dolarů. A například takový John McAfee, bývalý programátor, obchodník a kandidát na prezidenta USA, předpověděl, že se Bitcoinu podaří ke konci roku 2020 vyšplhat až na hodnotu 1 milionu dolarů. Realita se však od předpovědí zatím diametrálně liší,“ uzavírá Outrata.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky