Padělky světových měn? Online i za desetinu jejich nominální hodnoty

Získat padělky světových měn nikdy nebylo snazší. Dnes už si je každý může objednat na internetu. Dodací doba je od tří dnů po dva týdny. A cena? U některých dodavatelů desetina hodnoty bankovek, u dalších třetina. Za opravdu zdařilé falzifikáty amerických dolarů se ale platí až padesát centů za jeden dolar, upozornil ve své obsáhlé analýze portál Finanční a ekonomické informace.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejmodernější padělky dokážou podle odborníků odhalit jen v bankách. Člověk, který je odkázán na primitivní test pomocí hmatu, zraku a posouzení bankovky z obou stran, je zcela bez šance. Napodobeniny jsou tak věrné, že už roky dělají starost jak Evropské centrální bance, tak policejním složkám po celém světě.

„Trestnímu postihu se nevyhne ani člověk, kterému bylo zaplaceno falešnými penězi, a ten je následně udá jako pravé. V takovém případě hrozí odnětí svobody až na dva roky,“ řekl portálu FAEI.cz právník Přemysl Líbal. A připomněl, že trestné je už samotné opatření a přechovávání padělaných nebo pozměněných peněz – v trestním zákoníku je to „oceněno“ na jeden rok až pět let.

Kdo padělá, nebo pozmění peníze v úmyslu udat jako pravé i kdo je použije, bude potrestán odnětím svobody na tři až osm let. „Nejvyšší sazba hrozí v případě, že někdo čin spáchá jako člen organizované skupiny působící ve více státech či v tzv. velkém rozsahu,“ uvedl právník.

Odhady Europolu hovoří o tom, že zabavené množství padělků bankovek je pouze špičkou ledovce a v oběhu může být třikrát až čtyřikrát více padělaných bankovek. Dříve byly padělky doménou tzv. darknetu, ale dnes už není problém najít dodavatele falešných bankovek (ale i pasů, řidičáků a dalších dokumentů – certifikátů, diplomů atd.) na běžném, tedy všem dostupném internetu. A cena? Za 10 000 padělaných USD zaplatí zákazník obvykle tisíc dolarů, včetně doručení za 7 až 14 dnů, uvádí web Counterfeitopia.com – jeden z těch, kde se dají falzifikáty koupit online.

Riziko, že nějaký opravdu zdařilý padělek skončí v naší peněžence, tak samozřejmě existuje. Vždyť jen v Česku bylo loni zadrženo 2850 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky