Skupinu Erste posílí Tomáš Spurný, povede rumunskou banku BCR

Jeden z nejúspěšnějších tuzemských bankéřů - Tomáš Spurný - přestupuje do skupiny Erste, povede rumunskou banku BCR. Informuje o tom páteční vydání deníku E15.

reklama

Na konci února opustí podle listu E15 Spurný (47) post šéfa banky Intesa v Maďarsku a od března se ujme vedení rumunské banky BCR v Bukurešti. Zprávu jako první uveřejnil rumunský web Insider a deníku E15 ji potvrdilo několik obeznámených zdrojů. "Nemáme k tomu žádný komentář," reagovala nicméně mluvčí skupiny Erste Hana Cygonková.

Podle zdroje deníku E15 se Spurný dohodl na přestupu se šéfem skupiny Andreasem Treichlem a členem představenstva Erste Martinem Škopkem loni před Vánoci v centrále Erste ve Vídni.

"Spurný je správnou volbou pro každou banku, která chce restrukturalizovat svůj byznys. Umí jasně nastavit pravidla, zaujmout a motivovat lidi. Má za sebou podobnou práci v Komerční bance, slovenské VÚB, v PPF i v Intese. Že po něm v Erste sáhli, mi přišlo logické. Je jedním z nejlepších v tomto oboru ve střední Evropě," řekl deníku E15 headhunter Jan Bubeník.

Tomáš Spurný emigroval po maturitě z tehdejšího Československa do USA a v letech 1986 až 1991 studoval na Stern School of Business. Po návratu do vlasti nastoupil ke konzultantské firmě Mc- Kinsey & Co., na přelomu tisíciletí pak vedl karetní firmu CCS. Jeho prvním bankovním angažmá byla Komerční banka. Tu v manažerském týmu Radovana Vávry připravil na privatizaci. Následně vedl slovenskou VÚB ze skupiny Intesa a v letech 2007 až 2009 byl generálním ředitelem skupiny PPF. V posledních třech letech po návratu do skupiny Intesa vedl její maďarskou banku.

Majoritu v rumunské bance BCR získala skupina Erste v roce 2006. Jednalo se o největší akvizici skupiny, píše list E15. Šéf Erste tehdy sebevědomě prohlašoval, že do tří let se stane BCR nejziskovější částí skupiny. Hospodářská krize ale plány zamíchala a rumunská BCR se potýká se ztrátami kvůli odpisům nesplácených úvěrů i úvěrům v cizích měnách. Od konce zimy proto povede banku nový manažerský tým. Kromě nového ředitele Tomáše Spurného se na své místo šéfa retailu vrací i Martin Škopek, který již v BCR v letech 2007 až 2010 na stejné pozici působil, píše deník E15.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky