Láká vás zlatá cihlička? Vyplatí se do ní investovat?

Vlastnit zlatou cihličku v hodnotě několika set tisíc korun může být snem mnoha začínajících investorů. Zlato má podle odborníků v každém investičním portfoliu své místo, ale zejména jako dlouhodobý uchovatel hodnoty a pojistka před případnou finanční krizí. Rychlé zhodnocení vložených prostředků se od něj i přes současné nízké ceny nedá očekávat.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Jedna trojská unce zlata, tedy 31,103 gramu tohoto kovu, se dnes prodává za něco kolem 1 220 dolarů. Letošní maxima se přitom pohybovala i přes 1 350 dolarů za unci. Na první pohled tak současné ceny zlata lákají investory k nákupu. „Zlato je vhodné zejména pro investory, kteří chtějí diverzifikovat svoje portfolio a hledají skutečně dlouhodobou investici a finanční pojistku. Je však vhodné předem důkladně zvážit, jaká forma investice do zlata je pro konkrétního investora nejlepší,“ říká Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

Malé či větší slitky?

Pro ty, kteří chtějí zlato reálně vlastnit, je jednou z možných forem investice nákup zlatých slitků. Ty se dají pořídit i o váze jednoho gramu. Nejoblíbenější jsou slitky o váze jedné trojské unce, pro majetnější investory se pak nabízí koupě i půlkilogramových či kilogramových slitků. Důležitým aspektem při rozhodování, jakou váhu slitků zvolit, je jednak jejich likvidita a pak takzvaný spread – tedy rozdíl mezi pořizovací a pozdější prodejní cenou. Ten se pohybuje v řádech jednotek procent, ale může dosáhnout i desítek procent. „Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou však nelze předem zcela odhadnout, protože nikdo neví, jaká bude cena zlata v době prodeje,“ upozorňuje Roman Outrata s tím, že investice do slitků je tedy vhodná skutečně jako forma finanční pojistky, případně jako mezigenerační investice.

Investiční mince

Další formou investice, při níž jde zlato do reálného vlastnictví, je nákup investičních mincí. Jejich cena může ve srovnání se slitky rychleji a výrazněji vyrůst, ale na druhou stranu je potřeba trh s nimi bedlivě sledovat, znát jednotlivé mincovny, jejich produkci a vývoj cen. Začínající investoři se například mohou zaměřit na produkci jedné mincovny či jednu konkrétní sérii. Pozor je třeba dávat ale také na regionalitu. Ve světě jsou stovky mincoven a většina je regionální, o jejich produkty tedy bude zájem pravděpodobně jen v dané oblasti, ve zbytku světa je nutno počítat s tím, že případný prodej bude počítán jako zlomkové zlato.

ETF fondy

Investice do zlata se dají provádět i ve formě, kdy drahý kov investor ani neuvidí. Lze pro ně využít například takzvaných ETF fondů (Exchanged traded fund), s nimiž se obchoduje podobně jako s akciemi. Výhodou tohoto způsobu obchodování je fakt, že podobně jako u akcií lze do obchodu vložit i poměrně malou finanční částku, a není proto tak náročný na prostředky jako přímý nákup zlata. „Oproti investici do slitků a mincí se též často jedná o krátkodobou investici, která spekuluje s růstem ceny zlata,“ vysvětluje Roman Outrata.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky