Past na naivní investory, „půlení“ bitcoinu na obzoru a nástup konkurence etherea

Howeycoins jako upozornění na kryptoměnové podvody, rekordní zájem investorů o nově vznikající kryptoměny, vstup slavného fondu Andreessen Horowitz na kryptoměnový trh, vzrůstající důvěra těžařů v bitcoin a osamostatnění „zabijáka etherea“ EOS. Červen byl bohatý na novinky z kryptoměnového světa.

Bitcoin, virtuální měna
reklama

Zatímco cena bitcoinu strmě padala již od začátku roku a dosáhla ročního minima, obtížnost těžby v červnu zaznamenala prudký meziměsíční nárůst o téměř 18 %.1 To znamená, že těžaři i přes klesající výnosy z těžby zapojují stále více těžebních zařízení. Hrají však závod o čas. Už za necelé dva roky je totiž čeká další „půlení“, kdy bude odměna za těžbu snížena na polovinu.2

„Je vidět, že těžaři, srdce celého kryptoměnového ekosystému, naději rozhodně neztrácejí, a naopak si užívají sníženého zájmu veřejnosti. Chtějí si tak natěžit dostatek bitcoinů do doby, kdy jich bude skutečně nedostatek, a sklidit plody své práce. Ačkoliv bitcoin zaznamenal v měsíci červnu velký propad, stále se jedná o nejstabilnější kryptoměnu na světě. Jeho podíl na celkovém objemu trhu se zvýšil z únorových 35 % na červnových 43 %3, což spolu s opakovaným úspěšným otestováním ceny šesti tisíc dolarů ukazuje, že dlouhodobí investoři v něj stále mají důvěru,“ říká Jan Záhumenský, analytik Kryptofondu.

„Podvodný“ token informuje Američany

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vynakládá stále více úsilí na to, aby odradila americké občany od investice do nových, vysoce rizikových projektů prostřednictvím ICO. Třešničkou na dortu je nabídka vlastního fiktivního tokenu Howeycoins. Při pokusu o jeho koupi budete odkázáni na stránky SEC4, které informují potenciální investory o existenci podvodných ICO projektů a vysvětlují, jak rozlišit falešné projekty od těch seriózních. SEC se již v minulosti vyjádřil, že ICO se za splnění daných podmínek dají považovat za cenné papíry a jsou na ně kladeny vyšší regulatorní požadavky. Zvýšený dohled regulátora je nutným předpokladem pročištění trhu od zjevných podvodů. Dle některých odhadů dojde v současné době k zalistování ICO na burzu jen v 8 % případů.5

„Jedná se o první, pravděpodobně však ne o poslední kreativní pokus regulátora reagovat na vysokou míru podvodů, k nimž dochází při vydávání ICO. Pojmenování Howeycoins je zajímavá slovní hříčka. Howeyho testem se totiž nazývají kritéria, která se zkoumají při hodnocení, zdali se aktivum považuje za cenný papír. SEC nedávno prohlásil, že některá ICOs mohou definici cenného papíru naplňovat,“ vysvětluje Petr Hotovec, analytik Kryptofondu.

Financování prostřednictvím ICO nabírá nových obrátek

Zatímco jsme od března 2018 pozorovali klesající zájem investorů o nové ICO (prvotní nabídka digitální měny), měsíc červen trhl nový rekord.6 Tento zvýšený zájem investorů může být dán několika faktory. Jedním z nich je umírněnější cenový vývoj etablovaných kryptoměn. Investice do nově vznikajících kryptoměn proto poskytují investorům možnost vyšších zisků při podstatně vyšším riziku. Druhým faktorem je, že aktivita kryptoměnové komunity i přes cenový pokles většiny kryptoměn neutuchá a vznikají stále nové projekty.

Andreessen Horowitz vstupuje na kryptoměnový trh

Slavná investiční firma Andreessen Horowitz, známá mimo jiné investicemi do společností Skype a Twitter, v červnu spustila nový fond s kapitálem ve výši tří set miliónů dolarů zaměřený na kryptoměny a blockchainovou technologii. Jedná se o dalšího z řady velkých hráčů, který na trh vstupuje nebo to v nejbližší době plánuje. Postupné pronikání institucionálních investorů na trh s sebou nese větší stabilitu a zároveň poukazuje na zprůhlednění celého trhu, kde absence jasného regulatorního prostředí donedávna bránila působení kapitálových fondů.

EOS, další konkurent etherea

Kryptoměny nejsou jenom bitcoin. Příběh etherea ukázal, že funkce kryptoměn přesahuje funkci peněz. V posledních dvou letech se objevilo mnoho projektů umožňujících vytvoření vlastních měn za využití již existujícího blockchainu. Nejznámějším je právě ethereum, které zájemcům o vytvoření vlastního tokenu7 umožňuje vytvořit libovolný token na bázi ethereum blockchainu. Jedná se o elegantní způsob fundraisingu, na kterém je založen celý ekosystém ICO. Ethereu v tomto roce přibyl nový konkurent s názvem EOS, který nejprve fungoval jako token na ethereum blockchainu s cílem postupně spustit vlastní blockchain. V tomto měsíci spustil EOS vlastní blockchain a bude tedy fungovat podobně jako ethereum – umožňovat zájemcům založit si vlastní měnu za využití EOS platformy. Mnozí předpokládali, že se EOS stane zabijákem etherea a přeskočí ho v tržní kapitalizaci. Podobně jako v minulých případech, jako např. NEO či Waves, k tomu však zatím nedošlo a EOS se po prudkém dubnovém růstu stabilizoval na pátém místě v tržní kapitalizaci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky