Co s volnou pětistovkou? Investovat!

Ať už jste čerstvě po studiích a v prvním zaměstnání, nebo ve vedení úspěšné společnosti, máte vždy nějakou finanční rezervu. I kdyby to třeba byla jen pětistovka, nemusí se nečinně schovávat v prasátku. Můžete ji vyslat do světa, aby vám vydělala další peníze.

Ilustrační fotografie
reklama

Schovávat peníze do kasičky, nebo dokonce pod matraci mohlo mít smysl v minulosti. Dnes už jde o přežitek, který nikomu nic nepřinese. I jedna pětistovka dokáže vydělat další peníze do vaší peněženky.

Dávno už totiž neplatí, že svět investic je pouze pro velké firmy a movité jedince. Dnes můžete investovat snadno a rychle, a to i menší částky. Příjemný je také fakt, že víte, kolik si vyděláte a jak rychle. Záleží pouze na tom, jakým způsobem investujete. Jsou-li vaším cílem investice do půjček, vydělávat můžete už s první měsíční splátkou, kdy se vám s návratem části vložených peněz připíše také úrok.

Svět využívá sdílenou ekonomiku

Služby fungující na principu sdílené ekonomiky se ve světě objevují již od první dekády nového milénia. V nedávných letech mezi nimi začaly na popularitě nabírat společnosti, které umožňují investovat do půjček jiných lidí.

Světovou jedničkou je v tomto ohledu služba Lending Club, která soukromým osobám půjčuje až 40 tisíc amerických dolarů (cca 850 tisíc korun) a podnikatelům dokonce až 300 tisíc amerických dolarů (cca 6,5 milionu korun). O funkčnosti tohoto systému vypovídá fakt, že služba od svého vzniku v roce 2007 poskytla půjčky v přibližné výši 36 miliard amerických dolarů (cca 770 miliard korun).

Češi si svého favorita našli

Za tímto typem investování však není nutné jezdit do USA, možnosti existují i v České republice. V naší zemi funguje několik společností, které poskytují půjčky složené z financí více investorů. „Investoři si na virtuálním tržišti vybírají z půjček a podle výnosu a míry rizika se rozhodují, do jakého příběhu budou investovat. Doporučujeme jim investovat menší částky do více příběhů, čímž se ještě více snižuje riziko, že by o investované peníze přišli,” vysvětluje ředitel služby Zonky Pavel Novák. Vše probíhá samozřejmě anonymně.

Investory, kteří by se báli zbytečně vysokého rizika, Pavel Novák uklidňuje: „Hlavní u zprostředkování půjček je pro nás zodpovědnost, komu půjčíme. Důvodem je právě to, že Zonky nepůjčuje vlastní peníze, ale peníze jiných lidí, bez kterých by služba nefungovala.“

A služba má v tomto ohledu zkušenosti opravdu bohaté – od svého startu v roce 2015 zprostředkovala půjčky ve výši přes 3 miliardy korun. Aktuální počet jejích investorů je více než 18 000.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky