Vláda omezila volný pohyb lidí po celé ČR

Vláda v neděli v noci zakázala s účinností od půlnoci z dneška na pondělí do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda ČR
reklama

Vláda zároveň doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měly přednostně využívat bezhotovostní styk. Obecně vláda na lidi apeluje, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru.

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. Dnes v televizi Prima zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky