V Praze demonstrovalo až 300.000 lidí, vyzvali Babiše k odchodu

Až 300.000 lidí dorazilo dnes do Prahy na Letnou, aby si připomněli třicáté výročí pádu komunistického režimu a protestovali proti nynějšímu stavu politiky. Akci pořádal spolek Milion chvilek. Zazněly výzvy premiérovi Andreji Babišovi (ANO) k odstoupení, opozičním stranám ke vzájemné spolupráci a lidem k většímu zapojení do dění. Předseda vlády jen zopakoval, že je skvělé, že lidé mohou svobodně volit a vyjadřovat svůj názor.

Demonstrace proti Babišovi 16. listopadu 2019
reklama

Podle pořadatelů na Letnou přišlo zhruba stejně lidí jako při červnovém protestu proti premiérovi. Šéf spolku Mikuláš Minář řekl, že účastníků z celé republiky mohlo být až 300.000. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) policie mluví o 250.000 účastníků. Mobilní operátor T-Mobile uvedl 257.000. V červnu policie zmiňovala na 200.000 zúčastněných, organizátoři 250.000 a mobilní operátor nejprve 258.000 a o den později pak 283.000. V listopadu 1989, když se zhroutil komunistický režim, pláň zaplnilo až 800.000 lidí.

Pořadatelé vyzvali Babiše, aby odstoupil do konce roku, pokud úplně nepřeruší vazby se svými firmami a médii a neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO). Poukazovali na události, které se odehrály od červnové akce. Zmiňovali jmenování Benešové na post šéfky resortu spravedlnosti, následné zastavení premiérova trestního stíhání i zmínky prezidenta Miloše Zemana o udělení abolice. Organizátoři uvedli, že pokud Babiš nevezme výzvu vážně, budou protesty pokračovat a bude o nich slyšet i v cizině.

Babiš začátkem roku 2017 převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle kritiků svůj někdejší holding Agrofert ale stále ovládá. Vicepremiér a šéf vládních sociálních demokratů Hamáček nevidí k odchodu Benešové důvod. ČTK řekl, že voliči o majetkových poměrech předsedy hnutí ANO věděli.

Babiš dnes jen zopakoval, že je skvělé, že lidé mohou bez perzekucí vyjadřovat své názory a svobodně volit. Připomenul, že jeho hnutí má v průzkumech podporu téměř třetiny voličů. Zareagovat se chystá ve svém nedělním projevu k výročí sametové revoluce v Národním muzeu.

"Neprotestujeme proti výsledku voleb, protestujeme proti zneužívání moci těmi, kteří volby vyhráli. Copak si mohou dělat cokoliv? Copak si máme nechat všechno líbit? Nikdo si nemůže dělat cokoliv, ani oni," uvedl hned v úvodu demonstrace místopředseda Milionu chvilek Benjamin Roll.

Pořadatelé dnešního protestu vyzvali opoziční ODS, Piráty, lidovce, STAN a TOP 09, aby do roka představili program pro Česko a začali spolupracovat. Do voleb by měli vytvořit koalice, díky tomu by mohly získat víc mandátů. Lidé by se pak měli aktivně do dění zapojit a snažit se sami měnit věci k lepšímu. Na pódiu o tom mluvili někdejší disidenti Václav Malý či Dana Němcová. Na Letné vystoupil i písničkář Jaroslav Hutka, který stejně jako před 30 lety zahrál svou píseň Náměšť.

Lídři opozičních stran řekli, že i oni by přivítali větší zájem lidí o politiku. Pro vznik menších koalic se vyslovili končící předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídr lidovců Marek Výborný.

Akci na Letenské pláni podpořili soukromí zemědělci. Do Prahy přijeli s desítkou traktorů. Připomněli, že komunistický režim připravil sedláky o majetek, jejich potomci se po listopadu 1989 vrátili k hospodaření. Zemědělci řekli, že jim vadí, že vládu drží u moci komunisté.

Do protestu se zapojili i čeští krajané v zahraničí. Podle koordinátorky Milionu chvilek Michaely Lebedy se akce odehrávají v 63 městech ve 30 zemích.

Podle zahraničních médií má třicáté výročí nabytí svobody pro mnoho Čechů hořkosladkou příchuť. Připomínka se odehrává na pozadí obvinění, že premiér spolupracoval s komunistickou tajnou bezpečností, uvedla americká televize CNN. Německá agentura DPA píše o statisícové demonstraci na Letné a "trvalém konfliktu zájmů multimiliardáře Babiše". Podle agentury Reuters se premiér a prezident oslav spíš straní a čtvrt milionu lidí se v Praze shromáždilo proti nim z obavy, že chtějí omezit demokracii.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky