V Praze budou roušky povinné v obchodech, v noci zavřou bary

V Praze bude od příští středy 9. září kvůli epidemii nového typu koronaviru povinné nosit roušky v obchodech a nákupních centrech. Od stejného data bude nutné od půlnoci do 06:00 uzavírat provozovny stravovacích služeb. Opatření cílí především na noční kluby a bary, řekla na dnešní tiskové konferenci ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice hlavního města Zdeňka Shumová.

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
reklama

Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová uvedla, že opatření reagují na srpnové výskyty onemocnění vyplývající z návštěv barů a nočních klubů. "Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění," uvedla. Praha zůstává v tzv. semaforu okresů v oranžové barvě. "Nedošlo bohužel ke zlepšení situace," dodala.

V Praze zůstane povinné nosit roušky v hromadné dopravě, ve všech vnitřních prostorách nádražních budov i na Letišti Václava Havla. Povinné nošení roušek v celém Česku se vrátilo 1. září při cestách hromadnou dopravou, při návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Jágrová dnes řekla, že roušky považuje za zásadní opatření. "Je to jedno z mála opatření, která můžeme činit, která nejsou velkým zásahem do fungování obyvatel," uvedla. Hygiena podle ní k novým opatřením přistupuje kvůli tomu, aby omezila přenos nákazy a nedopustila růst nemocnosti.

Povinnost nosit roušky se nebude týkat bazénů či sportovních hal. "Ale v podstatě pod střechou až na určité výjimky se roušky nosit budou," řekla Jágrová.

Zákaz přítomnosti veřejnosti od půlnoci do 06:00 se netýká provozů stravovacích služeb, které neslouží pro veřejnost, například poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, vězení nebo zaměstnaneckého stravování. Možný bude také prodej z okénka bez vstupu zákazníků do provozovny, vyplývá z textu příslušného opatření.

Opatření nezačnou platit hned, aby se na ně mohli například provozovatelé barů a restaurací připravit. "Záměrně to není od pondělí, chtěli jsme se vyvarovat ekonomických ztrát, kdy bary například mají nakoupené nějaké zboží. Nechtěli jsme je zaskočit," vysvětlila Jágrová.

Pražští hygienici ve čtvrtek informovali, že k 18:00 přibylo za posledních 24 hodin ve městě rekordních 168 nakažených. Od 1. března, kdy se objevily v Česku první případy nákazy koronavirem, bylo v Praze zaznamenáno 5470 nakažených. "Naštěstí většina těch onemocnění je bezpříznaková nebo s lehkými příznaky, která se dají poměrně dobře zvládnout," řekla Jágrová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky