V Česku je 141 nakažených koronavirem

V Česku je 141 lidí nakažených novým typem koronaviru. Aktualizované údaje k 18:30 zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu.

Koronavirus Covid-19
reklama

COVID-19: Aktuální počty onemocnění koronavirem v ČR zde.

Počet případů nákazy se od rána zvýšil o 24. V karanténě je zhruba 6900 lidí, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru. Hygienici se nadále snaží dohledávat lidi, se kterými byli infikovaní v kontaktu.

První potvrzené případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března. Nejvíc případů bylo k dnešnímu ránu v Praze, Ústeckém a Středočeském kraji. Výrazněji stoupat začal počet nakažených v úterý, kdy přibylo 25 nových případů nákazy koronavirem, za středu se počet zvýšil o 31 nakažených a ve čtvrtek o 22.

Ministr Vojtěch během dneška uvedl, že denně přibývá testů, za čtvrtek bylo otestováno zhruba 540 vzorků. Co se týká karantény, existují podle něj dva typy. Jednu nařizuje praktický lékař, který vystavuje pacientovi e-neschopenku, další jsou karantény nařizované krajskými hygienickými stanicemi, jde primárně o lidi, kteří se potenciálně mohli nakazit od pozitivně testovaného pacienta. "Z nařízení hygienických stanic je v karanténě 1646 osob. Lékaři vystavili 5243 eNeschopenek," napsal ministr večer na twitteru.

Testy na koronavirus provádí 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. I lidé, kterým testování nedoporučí lékař či hygienik, se mohou nechat otestovat, musí si to ale sami zaplatit.

V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky