Tisíce rakouských hotelů žalují stát, chtějí odškodné za uzavírky

Tisíce rakouských hoteliérů si chtějí na státu žalobou vymoci odškodné za nařízené uzavření těchto provozů kvůli koronavirové krizi. Celkové požadavky jdou do stamilionů eur (miliardy korun), informoval deník Salzburger Nachrichten. Podle agentury APA ale dosud nebylo právně vyjasněno, zda mají hoteliéři na odškodné nárok a případně za jaké období. Právě touto otázkou se mají soudci zabývat.

Ilustrační fotografie
reklama

Jenom v Tyrolsku je počet odškodňovacích žalob odhadován na 3500, v Salcbursku by jich podle Rakouského sdružení hoteliérů (ÖHV) mohlo být více než 2000.

Také v dalších rakouských spolkových zemích jsou pravděpodobně tisícovky takových žalob, uvádí rakouský list. Mnozí podnikatelé v turistickém ruchu doufají, že mají na odškodné nárok alespoň za první dva týdny opatření po polovině března, kdy ještě platily uzavírky z důvodu epidemie na základě původního zákona místo pozdějšího zákazu vstupu do hotelů.

Salcburská hospodářská komora se domnívá, že za první období hoteliérům náleží odškodné, ale jeho vyplacení bude trvat nejméně půl roku. Nárok je ale podle šéfa komory Reinholda Hauka nesporný.

Další experti se podle Salzburger Nachrichten domnívají, že odškodnění je možné i za delší období, protože zákaz vstupu turistům se v zásadě rovná uzavření hotelů.

Rakouské hotely by se měly znovu otevřít na konci tohoto měsíce. Devítimilionová alpská republika od počátku epidemie covidu-19 eviduje přes 15.500 potvrzených případů nákazy koronavirem a od 17. dubna se počet nových případů drží pod stem denně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky