Tarify učitelů se zvednou o osm procent, schválila vláda

Tarify učitelských platů se od ledna 2020 zvýší o osm procent. Vyplývá to z vládního nařízení o platech, které v pondělí schválila vláda. Na tiskové konferenci po jejím jednání to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Robert Plaga
reklama

Z celkového navýšení 11,1 miliardy korun tak má jít do základů platů osm miliard korun, řekla ČTK mluvčí ministra Aneta Lednová. Zbytek peněz bude na odměny a příplatky. Školské odbory s vládním plánem chtějí místo osmi procent dát do základů platů deset procent, na středu kvůli tomu vyhlásily stávku. Odborový předák František Dobšík na dotaz ČTK uvedl, že Plaga podvedl odbory, učitele, vládu i premiéra Andreje Babiše (ANO).

Plaga novinářům řekl, že školství je pro vládu prioritou. Důkazem toho je fakt, že by si učitelé od roku 2015 do konce volebního období do roku 2021 měli polepšit průměrně o 18.000 korun.

Dobšík poznamenal, že odbory vkládaly do nynější vlády velké naděje, protože se poprvé ve svém programovém prohlášení přihlásila k prioritě školství. Výsledek vyjednávání je ale zklamal. "Letošní vyjednávání o platech ale skončilo jako ministrova hra s čísly na schovávanou, to není sociální dialog. Slíbit a pak, když mi to nevychází, říci, že máme špatné údaje. Plaga podvedl nás, učitele, vládu i premiéra," tvrdí odborový předák.

Růst tarifů o osm procent představuje přidání od 1084 do 3534 korun podle délky praxe a kvalifikace. Učitelé základních a středních škol by si měli polepšit od 2290 do 2986 korun. Platy ostatních zaměstnanců ve veřejné správě se příští rok mají zvednout plošně o 1500 korun. Někteří si díky zrušení poslední platové tabulky polepší i více.

Školské odbory vyhlásily v pátek stávku, která má být ve středu. Místo osmi procent chtěly dát do základů platů deset procent. Podle nich by to odpovídalo slibu ministra, že na růst tarifů půjdou tři čtvrtiny celkové sumy 11 miliard korun, se kterou vláda počítá na navýšení učitelských platů.

"Celá debata je pouze o rozdělení jedenáctimiliardového navýšení, kde se nemůžeme shodnout, kolik procent je do tarifního navýšení a kolik do příplatků a odměn, které mohou ředitelé rozdělovat," dodal ministr. Podle jeho úřadu bude k osmiprocentnímu navýšení potřeba osm miliard korun, tedy 72 procent jedenáctimiliardové částky. Podle zástupců školských odborů by 71 procent celkové sumy vystačilo na růst tarifů o devět procent a při využití 78 procent peněz by se základy platů mohly zvednout o deset procent.

Klíčové je podle Plagy vládní programové prohlášení, podle něhož by učitelé do voleb měli vydělávat o 50 procent víc než v roce 2017. Ministr zopakoval, že s přidáním se počítá i v roce 2021, kdy by se měla suma na učitelské platy zvednout meziročně o devět procent.

"Pro mě je důležité, aby vláda dodržela celkový závazek z volebního období, jak bylo slíbeno, aby celkový slib vůči učitelům byl dodržen," uvedl za vládní ČSSD ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Odbory dlouhodobě usilují o navýšení učitelských platů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. V letošním prvním čtvrtletí učitelé brali v průměru 36.224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy, která činila 32.466 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky