Rajčata a papriky ohrožuje ničivý virus, varuje Paříž

Francouzská rajčata, papriky a chilli papričky ohrožuje ničivý virus, varovala dnes francouzská agentura pro bezpečnost potravin Anses. Po napadení se na listech objevují hnědé a žluté skvrny a povrch plodu zdrsní, takže se zelenina stává neprodejnou, třebaže pro člověka nepředstavuje riziko. Nákaza už zasáhla další evropské země - Španělsko, Itálii, Nizozemsko, Řecko a Británii a šíří se i Tureckem, Spojenými státy a Čínou, píše na svém webu deník Le Figaro.

Ilustrační fotografie
reklama

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) se snadno přenáší nakaženými semeny, rostlinami a plody i běžným kontaktem, pro člověka je ale neškodný. Podle Anses dokáže dlouho přežívat, aniž by ztratil schopnost nákazu dál šířit. Proti té zatím neexistuje protilátka. Agentura postiženým pěstitelům doporučuje, aby nemocné rostliny spálili a k výsadbě nakupovali pouze certifikovaná semena ze zemí pokud možno nezasažených nákazou.

Virus se objevil v roce 2014 na Blízkém východě. Do Evropy se rozšířil o čtyři roky později, píše Le Figaro.

České úřady loni vydaly pokyn k ochraně proti zavlékání a rozšiřování ToBRFV. V důvodové zprávě k příslušnému říjnovému nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se mimo jiné uvádí, že rozšíření viru by mělo "nepřijatelné hospodářské, environmentální a sociální dopady".

Témata: Zelenina | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky