Policistům a hasičům by se měl příští rok zvýšit plat o 1 500 korun

Policistům a hasičům by se měl v příštím roce zvýšit plat minimálně o 1500 korun měsíčně. Shodli se na tom dnes zástupci odborových organizací útvarů s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí vnitra Klára Dlubalová. Podle dřívějších informací Unie bezpečnostních složek činí průměrný plat policistů přibližně 43.000 korun, v reálu ale řadoví policisté dostávají okolo 30.000 korun hrubého. Nástupní plat policistů se pohybuje okolo 24.000 korun.

Hasiči, ilustrační fotografie
reklama

"Částku 1500 korun považuji za minimální nárůst, jak zajistit, aby nám zkušení policisté a hasiči neodcházeli do civilu," uvedl v tiskové zprávě Hamáček. Se zástupci odborů řešil i výsluhy pro příslušníky bezpečnostních sborů. Podle Hamáčka ministerstvo nechystá ohledně výsluh žádné změny.

Ministerstvo vnitra bude příští rok podle mluvčí hospodařit se 79 miliardami korun. "Peníze budou mimo jiné použity na policejní a hasičské stanice, nákup výškové techniky nebo na obměnu vozového parku bezpečnostních sborů," uvedla Dlubalová. Letos mělo vnitro na výdaje zhruba 77,6 miliardy korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku ve 2. čtvrtletí vzrostla na 34.105 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky