Organizovaný gang vykrádá domy v okolí Prahy. Zloději chodí za soumraku

Organizovanou skupinu vykrádající rodinné domy v okolí Prahy zajímají drobné věci, hlavně peníze a šperky, které se vejdou do batohu. Jde o zkušené zloděje, kteří se pohybují velmi rychle a jsou sportovně zdatní. Na svědomí mohou mít kolem 120 vloupání, jež se odehrávají zpravidla mezi 16:00 a 22:00 po vypáčení francouzských oken a účastní se jich vždy několik pachatelů.

Policie ČR
reklama

Skupina se vyhýbá konfrontaci s majiteli domů, při incidentech dosud nebyl nikdo zraněn, řekl novinářům po dnešní schůzce se starosty v Jesenici u Prahy náměstek středočeského policejního ředitele Jan Krejčí.

Policie po zlodějích pátrá a posílila hlídky v terénu. "Pachatelé dosud nejsou vypátráni, aktuálně vyhodnocujeme všechny získané poznatky a stopy," uvedl Krejčí. Policisté podle něj vyhodnocují i starší případy.

V Jesenici dnes s policií o bezpečnostní situaci jednalo kolem 50 starostů či místostarostů, přijeli mimo jiné zástupci Velkých Popovic, Říčan, Průhonic, Babic, Doubku, Sulic, Kostelce u Křížků, Zvánovic, Louňovic, Petrova, Petříkova či Popoviček. Starosta Jesenice Pavel Smutný (za STAN) poukázal na to, že přibývá obyvatel regionu, ale počet policistů je pořád stejný, nebo dokonce klesá. Vedení středočeské policie by podle něj mělo také motivovat policisty, aby neodcházeli za lepšími podmínkami do Prahy.

Jenom v Jesenici bylo podle Smutného vykradeno 15 rodinných domů, v jediném dni mohou zloději vyloupit až pět nemovitostí. Vybírají si hlavně domy u lesa, poblíž volných prostranství nebo zarostlých pozemků. "Vyzvali jsme majitele pozemků, které byly dlouhodobě zarostlé, aby si je posekali," dodal. Například v Osnici si už kvůli nájezdu zlodějů najali bezpečnostní agenturu.

Počty případů vykradených domů se začaly zvyšovat od září především na území Prahy-venkov jih, která zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ. Středočeská policie zřídila kvůli sérii vloupání speciální tým. Zabývá se jak samotnou analýzou všech případů, tak i preventivními a operativními opatřeními.

Středočeská policie řešila do loňského listopadu bezmála 700 případů vloupání do rodinných domů napříč všemi územními odbory. V regionu Praha-venkov jih byl počet těchto případů od počátku loňského roku do listopadu přes 150, přičemž největší nárůst byl zaznamenán právě od září, a to 80 případů.

"Nejvíce dotčenými jsou obce a lokality spadající pod obvodní oddělení Jesenice a Kamenice. Na každém z těchto území eviduje policie kolem tří desítek vloupání do rodinných domů," řekla už dříve policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policie žádá obyvatele dotčených lokalit, aby na linku 158 neprodleně hlásili pohyb cizích osob, vozidel nebo nestandardní jednání. Zároveň nemají sdělovat, kdy jsou mimo domov, a to ani prostřednictvím sociálních sítí. Policie radí, aby lidé používali alarmy a další bezpečnostní systémy, pokud je jimi jejich dům vybaven.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky