Opět změna: Důchodci by měli nakupovat od 8 do 10 hodin

Lidé starší 65 let budou mít nově pro nákupy ve větších obchodech s potravinami vyhrazený čas od 08:00 do 10:00. Omezení pro ostatní nakupující se tak posune na o hodinu pozdější dobu. V obchodech do 500 metrů čtverečních omezení, které vyhlásil kabinet původně od minulého čtvrtka, platit nebude vůbec. Novinářům to po zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet podrobnosti usnesení, které má pomoci s ochranou seniorů proti novému typu koronaviru, upravil už podruhé.

Ilustrační fotografie
reklama

Havlíček novinářům řekl, že obchody do 500 metrů čtverečních už mít žádná omezení nebudou. Změna cílí především na malé obchody v obcích, kde třeba další nejsou. "Provozovatel jen musí garantovat, že pokud přijde důchodce, musí se o něj postarat ve smyslu zvýhodnění," uvedl. Ve velkých obchodech pak byl čas vyhrazený pro seniory posunut o hodinu, aby měli ostatní prostor nakupovat mezi 07:00 a 08:00 například cestou do práce.

Kabinet původně pro seniory minulou středu od čtvrtka vyhradil čas od 10:00 do 12:00 v prodejnách potravin, drogeriích a lékárnách. Hned po prvním dni jeho účinnosti však vláda hodiny posunula na dobu mezi 07:00 a 09:00, omezení se také přestalo týkat lékáren. Vedle majitelů a zaměstnanců provozoven zahrnulo opatření nově držitele průkazů pro osoby zdravotně postižené a zaměstnance pečovatelských služeb.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli pro iDnes.cz vysvětlil nejnovější změnu tím, že má umožnit nakoupit si potraviny cestou do práce mezi 07:00 a 08:00. Opatření se má týkat především hypermarketů a supermarketů. Výjimka pro obchody menší než 500 metrů čtverečních by naopak měla zahrnout lahůdkářství, pekárny a menší obchody ve vesnicích, kde není víc prodejen. "Necháme to, ať si to zorganizuje každá konkrétní prodejna s tím, že majitel prodejny bude muset při nákupu upřednostnit seniory nad 65 let," řekl portálu Babiš.

Havlíček řekl, že ministři celý víkend zodpovědně řešili, jaké vymezení doby nákupů pro seniory by bylo optimální. "Byli jsme zavaleni tisícovkami návrhů změn, nakonec jsme udělali kompromis," uvedl. Opatření, které má bránit rizikovou skupinu seniorů před nemocí COVID-19, nezakazuje nakupovat starším občanům mimo vymezenou dobu. Do obchodů by ale podle doporučení kabinetu jindy chodit neměli, protože tím ohrožují sami sebe.

Podle statistické ročenky bylo v ČR na konci roku 2018 mírně přes dva miliony lidí starších 65 let. Tvořili zhruba 19,6 procenta obyvatelstva Česka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky