Od srpna nebudou sběrné dvory odebírat elektroodpad Samsungu

Od začátku srpna nebudou sběrné dvory měst a obcí odebírat vysloužilé televizory a monitory značky Samsung. Společnost Asekol, která zajišťuje ekologickou likvidaci odpadu ze sběrných dvorů, totiž oznámila Svazu měst a obcí, že elektroniku Samsungu nebude odebírat a odvážet, protože od konce minulého roku nemá s korejským výrobcem smlouvu a sběr od té doby prováděla na své náklady.

samsung
reklama

Exkluzivní smlouvu se Samsungem má od letoška konkurenční společnost REMA Systém, která se ale s většinou sběrných dvorů dosud nedohodla. Vyplývá to z informací Svazu měst a obcí a firem. REMA označila krok Asekolu za součást konkurenčního boje.

"Spotřebiče Samsung jsme půl roku sbírali na vlastní náklady, převážně kvůli možnému ekologickému dopadu na města a obce. Dostali jsme se ale na tak vysoké množství odpadu, které už nejsme schopni financovat z našich zdrojů. V současnosti Samsung využívá služby jiného kolektivního systému, kterému hradí veškeré náklady na recyklaci," uvedl předseda představenstva Asekolu Jan Vrba.

V ceně všech elektro spotřebičů je zahrnutý recyklační poplatek, který platí konečný spotřebitel. Výrobce elektra pak následně tento poplatek zašle kolektivnímu systému jako kompenzaci za náklady se sběrem jeho elektroodpadu. Televize a monitory patří k druhům odpadů s nejvyššími náklady na recyklaci.

Svaz měst a obcí o ukončení sběru zařízení Samsungu Asekolem informoval na svých stránkách. "Aby firma umožnila svoz již zpětně odebraných spotřebičů, bude možné po tomto termínu realizovat ještě poslední objednávku odvozu bez rozdílu značek. Následně již nebudou výrobky Samsungu z míst zpětného odběru přebírány k přepravě ke zpracovateli," uvedl svaz.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové je naprosto šokující, že společnost, která má již půl roku zajišťovat zpětný odběr dosloužilé elektroniky pro Samsung, ještě nezačala uzavírat smlouvy se sběrnými dvory. "My jsme tu informaci dostali od Asekolu ve čtvrtek a musíme jí rychle řešit. Bohužel ti, kteří jsou stávající situací nejvíc dotčeni, jsou občané a vedení obcí," řekla ČTK.

REMA Systém má podle vyjádření Samsungu dostatečnou infrastrukturu k plnění svých smluvních závazků. "Toto také společnost již několikrát deklarovala jak Svazu měst a obcí, tak ministerstvu životního prostředí a dalším organizacím. Dosloužilé spotřebiče značky Samsung tak bude možno bez potíží odevzdat v široké síti sběrných míst. REMA Systém nás také ujistila v tom, že je připravena okamžitě uzavřít smlouvu o sběrném místě s jakýmkoliv subjektem, u kterého společnost Asekol přestane svážet produkty Samsung," řekl ČTK mluvčí Samsungu David Sahula.

Uzavření nové smlouvy se sběrným dvorem si vyžádá řádově měsíce. Dohodu s novým kolektivním systémem totiž většinou musí schválit rada města a zastupitelstvo.

REMA Systém uvedla, že svaz obcí i ministerstvo životního prostředí již v prosinci informovala o připravenosti zpětný odběr převzít. Nabídku dnes zopakovala. "Pokud se občané dostanou do komplikací v oblasti zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení, jsme plně připraveni zajistit zpětný odběr, a to v každé ze šesti definovaných skupin elektrozařízení, a bez zbytečného odkladu," uvedla mluvčí Pavlína Svobodová. V červenci spustila informační linku Chytrá recyklace na čísle 800 976 679.

REMA dříve uváděla na svých stránkách i v informačním systému ministerstva životního prostředí jako veřejná sběrná místa instituce a organizace, které mnohdy o tom, že mají sloužit lidem pro ukládání elektroodpadu, nic neví. Ministerstvo za to firmu kritizovalo.

Témata: samsung | sběrny | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky