Od července už mohou být restaurace a hospody otevřené i po 23 hodině

Od 1. července už můžou být restaurace a hospody v Česku otevřené i v čase od 23:00 do 06:00. Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin. Rozvolnění těchto opatření se ale ještě nebude týkat míst s vyšším výskytem onemocnění covid-19. Novinářům to dnes řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Ilustrační fotografie
reklama

Za současné situace by zákaz nočního provozu stravovacích zařízení zůstal v platnosti v Praze a v okrese Karviná, kde jsou lokální ohniska nákazy. "Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším týdnu. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat," uvedla Rážová. Podle ministerstva zdravotnictví je vývoj epidemiologické situace v Česku příznivý.

Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory pak od 25. května.

Od 8. června pak mohly být po 23:00 v provozu venkovní prostory restaurací, hospod a kaváren. Venkovní sezení ale nadále podléhá přísným bezpečnostním a hygienickým pravidlům. U vstupu musí být k dispozici dezinfekce na ruce. Stoly by měly být uspořádány tak, aby sedící zákazníci od sebe nebyli na kratší vzdálenost než 1,5 metru, vyjma hostů u jednoho stolu. Před usazením nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl a židle.

V období restrikcí poklesly podle projektu Česko v datech útraty v restauracích na polovinu, největší pokles byl v Praze. Roční tržby gastronomického odvětví jsou zhruba 154 miliard korun. Výpadek v jeho tržbách tak bude podle odhadu stravenkové společnosti Edenred činit asi 20 miliard korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky