Ministerstvo školství připravilo pravidla pro zavádění distanční výuky

Ministerstvo školství připravilo pravidla pro zavedení distanční výuky v regionálním školství v případě krizového stavu, krizových opatření či karantény vyhlášené hygieniky.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
reklama

Novelu školského zákona, která reaguje na uzavření škol kvůli koronavirové epidemii na jaře a kterou dnes ministerstvo vložilo do vládní elektronické legislativní knihovny, žádá projednat ve Sněmovně rychle před případnou druhou vlnou šíření nemoci. Návrh by měla v nejbližší době posoudit vláda.

"Protože existuje možnost, že epidemie onemocnění covid-19 se bude šířit znovu a bude nutné přijmout obdobná protiepidemická mimořádná opatření, jaká byla přijata na jaře letošního roku, považujeme za nutné mít ve školském zákoně co nejdříve zakotvená pravidla, kdy, komu a jak je škola povinna poskytovat vzdělávání distančním způsobem," uvádí ministerstvo v doprovodném materiálu.

Jarní epidemie podle ministerstva ukázala, že může nastat situace, kdy bude nutné v krajním případě uzavřít školy či omezit přítomnost dětí, žáků a studentů. "Nemusí se přitom jednat pouze o situace související s epidemií nějakého onemocnění. Krizový zákon předpokládá vyhlášení krizového stavu a následné přijímání krizových opatření i z jiných důvodů, například živelních pohrom a podobně," uvádějí autoři novely k rozšíření okruhu situací, které se mohou výuky dotknout.

Navrhují, aby v případech, kdy bude v důsledku vyhlášených opatření "znemožněna osobní přítomnost většiny dětí, žáků nebo studentů z nejméně jedné třídy, studijní skupiny nebo oddělení ve škole, byla škola povinna poskytovat vzdělávání distančním způsobem". Kvůli nepředvídatelnosti takových situací novela navrhuje umožnit ministerstvu v případě vyhlášení krizového stavu upravit odlišné termíny a odlišný způsob přijímání na střední školy a odlišné ukončování středního vzdělávání.

Novela podle ministerstva jednoznačně stanovuje povinnost školy zajistit pro vybrané případy distanční výuku, ale i povinnost žáků nebo studentů se tímto způsobem vzdělávat. To nemá platit pro děti v mateřských školách, pro které není předškolní vzdělávání povinné, a žáky základních uměleckých škol. Současně bude stanovena povinnost školy přizpůsobit distanční výuku podmínkám dítěte, žáka nebo studenta, konstatuje úřad.

Podle ministerstva nebude mít změna dopad na státní rozpočet, nevyloučilo ale, že z ostatních veřejných rozpočtů, zejména obecních, budou pro zajištění lepších podmínek pro vzdělávání na dálku vynaloženy veřejné prostředky. Argumentuje přitom "nezanedbatelnými úsporami v provozu škol, ale i školských zařízení" v případě jejich uzavření a také usnesením Sněmovny, která požádala při projednávání rozpočtu o zajištění finančních prostředků pro on-line výuku v regionálním školství. Novela podle ministerstva kodifikuje "online výuku", což umožní poslat peníze z veřejných rozpočtů na její zajištění.

Uzákonění možnosti vzdělávání žáků na dálku i na základních školách už navrhli poslanci opoziční KDU-ČSL. Vláda ANO a ČSSD dnes pravděpodobně iniciativu odmítne s poukazem na vlastní návrh.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky