Mimořádná schůze k daňovému balíčku a rodičovské začne za týden

Mimořádná schůze Sněmovny ke schvalování vládního daňového balíčku i zvýšení rodičovského příspěvku začne v pátek 25. října ráno, informoval sněmovní web. Schůzi svolal místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM) z podnětu skupiny poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

Ilustrační fotografie
reklama

Dnes se schvalování daňových změn, které zahrnují zejména zvýšení spotřební daně z lihu a tabákových výrobků a s nimiž počítá i návrh státního rozpočtu na příští rok, postupem části opozice oddaluje.

Poslanci z řad ODS, KDU-ČSL a STAN od začátku jednacího dne navrhují desítky změn programu nynější schůze, své požadavky také zdůvodňují. Čas vyhrazený pro schvalování zákonů končí ve 14:00 a je otázkou, zda se dnes Sněmovna k balíčku vůbec dostane. V kuloárech se mluví o obstrukční taktice.

Předseda ODS Petr Fiala ve vystoupení v bloku změn programu schůze uvedl, že daňový balíček vysává peníze daňových poplatníků, aby kabinet zalátal díry v rozpočtu. Označil to za nepřijatelné.

Koalice podle informací ČTK předpokládá, že mimořádná schůze by mohla pokračovat i v listopadu vždy ve středu a v pátek, dokud nebude daňový balíček a zvýšení rodičovské z nynějších 220.000 korun na 300.000 korun schváleno. Samotné schvalování balíčku bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů, a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé navrhované úpravy se překrývají. Zvýšení rodičovské podporuje na rozdíl o daňových změn i opozice.

Daňový balíček především zvyšuje spotřební daně z tabákových výrobků a z lihu. Vláda uvádí, že hlavním motivem je ochrana občanů před negativními účinky dopadů těchto látek. Opozice ale tvrdí, že vládě jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu, protože jiné daně na oplátku nesnižuje. Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na 2000 korun z nynější tisícikoruny, mění zdanění hazardu a zdaňuje plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky