Mediální peklo vypuklo. Soukupův Barrandov má zaplatit pokutu, jde do protiútoku

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Ředitel televize ale pokutu uhradit odmítá a hodlá se bránit žalobou.

Jaromír Soukup
reklama

Majitel televize Soukup v pořadu podle Krejčího kritizoval firmy, které dostávají pobídky od státu a přitom vyvádějí peníze do zahraničí. Jmenoval při tom automobilku Škoda Auto. "Problém je, že tam (Soukup) prezentoval poměrně výběrově určitá fakta a ta firma se neměla možnost hájit," řekl ČTK předseda RRTV Ivan Krejčí.

Televize se proti pokutě může bránit, pokud s ní nebude souhlasit. "Může to napadnout žalobou a bude rozhodovat soud," doplnil Krejčí. Barrandov ale zásadně odmítá úterní rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kdy televizi Barrandov vyměřila pokutu 400 000 korun za neobjektivitu a nevyváženost. Televize to považuje za typický projev cenzury a tendenčního pojetí zpravodajství v českém mediálním prostředí.

„Rozhodnutí vysílací rady považuji za nepatřičnou invektivu a snahu o cenzuru českého mediálního prostředí. Ve svých závěrech nesmíme být selektivní. A jedním z hlavních úkolů médií je právě hlídat podporu z veřejných zdrojů i to, jak s těmito veřejnými prostředky zachází. Tuto kritiku médií musejí snést všichni příjemci veřejných peněz, ať už jde o automobilku Škoda Auto, nebo například o koncern Agrofert. I proto se naši právníci tímto rozhodnutím již zabývají a plánují se proti němu účinně bránit soudní žalobou,“ uvedl generální ředitel a majitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

K hlavní připomínce RRTV, že firmy nedostaly prostor k vyjádření, Jaromír Soukup uvedl: „Když v televizi mluvím o nakládání s veřejnými prostředky, což dotace jsou, nepotřebuji pro to žádné vyjádření příjemce. Veškeré podklady totiž čerpáme z databází, které kontroluje a vytváří státní instituce, takže žádná další potvrzení nejsou potřeba.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky