Liberálové chtějí v případě získání moci BREXIT odvolat

Britští opoziční Liberální demokraté odvolají brexit, pokud se ve volbách dostanou k moci. Dnes si tento postoj formálně odhlasovali na své výroční konferenci, napsala agentura Reuters. Proevropští liberálové mají v 650členné Dolní sněmovně aktuálně 18 poslaneckých křesel, v případných volbách ale očekávají větší podporu, neboť se označují za jedinou stranu, která chce vystoupení Spojeného království z Evropské unie zabránit.

Brexit
reklama

Liberálové dnes formálně přijali politický postup, jehož cílem je odvolání článku 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU. O aktivaci tohoto článku Británie požádala v březnu 2017. Nynější konzervativní britský premiér Boris Johnson trvá na tom, že Británie EU opustí k 31. říjnu, a to s brexitovou dohodou, nebo bez ní.

Reuters rozhodnutí liberálů označila za příklad změn v britském politickém spektru, neboť tato strana je nyní v přímé opozici k probrexitovým konzervativcům. V roce 2010 přitom liberálové a konzervativci vytvořili koaliční vládu, která zemi vedla pět let.

Liberálové ve volbách nikdy nezískali více než 62 parlamentních křesel, takže pro předsedkyni Jo Swinsonovou bude ovládnutí britské politické scény obtížným úkolem.

Premiér Johnson chce uspořádat volby ještě před řádným termínem v roce 2022, ale jejich vypsání opozice zablokovala. Liberálové ke svému odmítavému přístupu uvedli, že chtějí nejprve zajistit, aby Johnson nemohl uskutečnit brexit bez dohody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky