Koronavirus má pandemický potenciál, varuje šéf WHO

Epidemie nového typu koronaviru dospěla do rozhodujícího bodu. Upozornil na to dnes generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, který rovněž vyzval země světa, aby zdvojnásobily své úsilí o účinné zamezení šíření viru.

koronavirus Covid-19
reklama

"Virus má pandemický potenciál," varoval šéf WHO před novináři. "Není doba pro obavy. Teď je čas podniknout kroky v zájmu zamezení infekce a záchranu životů," prohlásil Ghebreyesus.

Představitelé WHO podle agentury Reuters rovněž uvedli, že úzce spolupracují s organizátory letošní letní olympiády v Tokiu. Nedomnívají se přitom, že bude brzy přijato jakékoli rozhodnutí ohledně uskutečnění her v plánovaném termínu od 24. července do 9. srpna.

"Žádná země by se neměla domnívat, že nebude mít žádné případy, to by byla fatální chyba, celkem doslova," varoval dále šéf WHO, která vyhlásila 30. ledna pošesté v historii globální stav zdravotní nouze. "A také říkám, když si vezmete Itálii, člena G7, to bylo opravdu překvapení. Takže i v mnoha dalších vyspělých zemích uvidíme překvapení, měli bychom očekávat nějaká překvapení," varoval někdejší etiopský ministr zdravotnictví a zahraničí.

"Rozhodujícího bodu" podle něj epidemie dosáhla v Íránu, Itálii a Jižní Koreji. Tedros Adhanom Ghebreyesus rovněž řekl, že pravdu má americký prezident Donald Trump, když doporučuje hygienická opatření podobná těm na prevenci chřipky, jako je časté mytí rukou.

Jednotlivé země už zpřísněná opatření proti šíření koronaviru několik týdnů přijímají. Například právě Japonsko dnes rozhodlo o uzavření základních a středních škol.

Německo zase oznámilo, že WHO zašle na boj s koronavirem dodatečných 50 milionů eur (téměř 1,3 miliardy korun). WHO přitom tvrdí, že pro tyto účely potřebuje do konce dubna 675 milionů dolarů (přes 15,5 miliardy korun), přičemž mezinárodní společenství jí dosud poslalo jen zlomek této částky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky