Juncker: Odchod Británie z EU je tragickým momentem pro Evropu

Pokud Británie opustí evropský blok bez dohody, bude Evropská unie trvat na kontrolách na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a za takový vývoj bude zodpovědná britská vláda. V rozhovoru vysílaném dnes televizí Sky News to řekl končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedené kontroly mohou být teoreticky zavedeny brzy po 31. říjnu, což je Londýnem plánovaný termín brexitu, poznamenala agentura Reuters.

Brexit
reklama

Podle šéfa unijní exekutivy Brusel nebude "v žádném případě odpovědný" za důsledky toho, když Británie odejde z EU bez dohody. "Musíme zajistit, aby zájmy Evropské unie a vnitřního trhu byly ochráněny," prohlásil Juncker.

Zachování volného režimu na hranici mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem je nejproblematičtějším bodem jednání o brexitu. V připravené brexitové dohodě, kterou ovšem britský parlament již třikrát odmítl, má volný hraniční režim i po brexitu zajistit takzvaná irská pojistka. Její odpůrci, mezi něž patří i nový britský premiér Boris Johnson, ovšem pojistku považují za způsob, jak by Británie i po odchodu z unie mohla zůstat připoutaná k unijním strukturám. Britský ministerský předseda proto požaduje jinou dohodu a hrozí, že Británie unii k 31. říjnu opustí i v případě, že se kompromisu dosáhnout nepodaří.

Juncker v jiném rozhovoru, který dnes vyšel ve španělském deníku El País, vyjádřil politování nad odchodem Británie z EU, což označil za "tragický moment pro Evropu". Zalitoval přitom i toho, že EK nezasáhla proti falešným zprávám před britským brexitovým referendem v roce 2016.

Navzdory dosavadním komplikacím s přípravou dohody o podmínkách britského odchodu z unie se Juncker domnívá, že Londýn a Brusel se do konce října na takovém dokumentu shodnou. Právě 31. října přitom končí mandát Junckerovy komise.

Podle šéfa evropské exekutivy jde brexit "proti smyslu historie a proti duchu (bývalého britského premiéra Winstona) Churchilla, který se svého času zastával Spojených států evropských".

"Myslím, že máme ještě šanci dosáhnout dohody s Londýnem," uvedl zároveň Juncker. Dodal, že jeho schůzka s Johnsonem z minulého pondělí byla "konstruktivní a částečně pozitivní". "Nesdílím představu těch, kteří si myslí, že si Johnson zahrává s námi i sám se sebou. Věřím, že se snaží najít dohodu přijatelnou jak pro britský, tak pro evropský parlament," prohlásil Juncker.

Poznamenal, že lituje toho, že se Evropská komise "rozhodla nezasáhnout" v roce 2016, kdy se v Británii chystalo referendum o odchodu z EU. Téměř 52 procent voličů se v něm vyslovilo pro opuštění evropské osmadvacítky. Juncker v rozhovoru mluvil o "kampani lží a falešných zpráv" před referendem a dodal: "V komisi jsme se rozhodli nevměšovat na žádost Davida Camerona (tehdejšího britského premiéra - pozn. ČTK), a to byla velká chyba."

Na dotaz španělského listu ohledně snah Katalánska o dosažení nezávislosti Juncker řekl, že nebude komentovat probíhající soudní kauzy ve Španělsku. Španělský nejvyšší soud má totiž vynést verdikt v procesu s vůdci hnutí za katalánskou nezávislost. "Nejsem nakloněn stupidnímu nacionalismu, protože ten nikam nevede," dodal nicméně šéf komise a ihned zdůraznil, že "to není komentář proti Katalánsku, které respektuji takové, jaké nyní je".

Zástupci nezávislosti, ať již pravicoví, či levicoví, jsou nyní v čele tohoto severovýchodního španělského regionu se 7,6 milionu obyvatel.

"Evropa je malý kontinent, který ztrácí důležitost ekonomicky i demograficky," varoval Juncker. "Není tedy čas na nacionalistické přeskupování, ale spíše na sjednocování národů," zdůraznil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky