Hygienici udělili pražským stravovacím zařízením 167 pokut. Jaké chyby odhalili?

Pražští hygienici uložili stravovacím zařízením k 31. červenci 167 pokut za 943.100 korun. Od ledna do července provedli 1101 kontrol. Podle zjištění hygieniků se nejčastěji chybuje ve skladování potravin a v ochraně pokrmů před možnou kontaminací. Vyplývá to z informací uveřejněných na webu Hygienické stanice hlavního města Prahy. Ve stejném období loni hygienici provedli 1417 kontrol. Udělili 256 pokut ve výši 1,3 milionu.

Ilustrační fotografie
reklama

Hygienici v pražských restauracích, jídelnách, stáncích s občerstvením a dalších stravovacích provozech nejčastěji odhalili nedostatečné nebo chybné označení pokrmů a výrobků. Ve více než 60 případech se nedostatky týkaly nedodržení předpisů v příjmu a skladování potravin a surovin, nedostatečné hygieny provozu a ochrany potravin a pokrmů před kontaminací při manipulaci.

Kromě namátkových kontrol hygienici každý měsíc do provozoven přicházejí na základě podnětů a kvůli nahlášení zdravotních obtíží po použití pokrmu. Pracovníci pražské hygieny uskutečnili 133 kontrol na udání a 70 kvůli zdravotním problémům, z nichž ve 26 případech se hlášení ukázalo jako oprávněné. Nejvíce kontrol na základě obdrženého hlášení bylo v červnu, kdy hygienici provedli 44 kontrol na základě obdrženého podnětu a 16 kontrol kvůli zdravotním problémům po požití pokrmu.

V dubnu se v provozovnách stravovacích služeb kontrolovalo zejména dodržování mimořádných opatření nařízených ministerstvem zdravotnictví. Takových kontrol bylo 223. V dalších měsících hygienici kvůli hlášení o nedodržování vydaných mimořádných opatření ve stravovacím zařízení zkontrolovali 39 míst.

Témata: restaurace | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky