Senioři v exekuci: Důchodci dostanou 900 navíc, za to mohou skončit na ulici

Zvýšení průměrného důchodu o 900 korun a o tisícovku navíc pro seniory starší 85 let nebylo všemi seniory přivítáno s nadšením. Tisíce z nich totiž spadly do exekucí.

Ilustrační fotografie
reklama

V loňském roce bylo 86 500 důchodů, včetně invalidních a vdovských a vdoveckých, s exekučními srážkami. V letošním roce číslo zvýšilo na 91 500. Důvodem zvýšení je, že v důsledku navýšení důchodů příjmy exekucí ohrožených důchodců překročily tzv. nezabavitelnou částku.

V roce 2019 se z důvodu valorizace stalo nově zabavitelnými 5 012 důchodů. Dá se očekávat, že v příštím roce se počet důchodců v exekuci ještě zvýší, protože vláda se už dohodla na další valorizaci.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová podle serveru E15 tvrdí, že ministerstvo, které je už tak exekucemi velmi administrativně zatěžováno, na to nemá úřední kapacity. Snaží se proto ve spolupráci s IT sektorem vyvinout program, který by na tyto položky upozornil.

Ministryně poukazuje též na to, že tyto exekuční srážky se týkají těch důchodců, u kterých je možno sebrat určitou částku. U dalších cca 33 000 lidí nelze zahájit srážky z důchodu vzhledem k jeho nízké výši. Jsou na ně však stále vypsány exekuční příkazy.

Starobním důchodcům a invalidům druhého a třetího stupně, kteří nezvládají splácet, by měla pomoci novela insolvenčního zákona platná od začátku června. Ta jim umožní se oddlužit už po třech letech, aniž by museli umořit alespoň 60 procent závazků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky