Chcete koupit ojetinu? Poradíme, která nejvíc letí

U leckterých ojetých aut se nevyplatí dlouho váhat. Mezi vozy, které z nabídky ojetých vozů mizí pravidelně s největší rychlostí, patří například čerstvý přírůstek mladoboleslavské automobilky Škoda Kamiq, ale i zasloužilá stálice českých silnic Škoda Felicia. Žebříček modelů podle doby, než najdou svého nového majitele, přináší kontinuální monitoring trhu ojetých automobilů mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO.

Ilustrační fotografie
reklama

Vybírat auto z nabídky ojetých vozů je často běh na dlouhou trať. Ačkoli je potřeba pečlivě zvážit všechna pro a proti a vybírat auto pečlivě, existují modely, u nichž stojí za to na nic nečekat. Jak ukázal průzkum společnosti AAA AUTO, největší hon zažívají populární auta mnoha rozdílných typů, v čele s letošní novinkou Škodou Kamiq.

Model

Průměrný počet
dní v nabídce

1.

Škoda Kamiq

30

2.

Škoda Felicia

32

3.

Dacia Dokker

37

4.

Peugeot 306

38

5.

Mercedes GLK

39

6.

Mazda CX-7

40

7.

Peugeot 406

40

8.

Volvo S40

40

9.

Peugeot 106

40

10.

VW CC

41

Moderní SUV Kamiq s bohatou základní výbavou se sice na trhu objevila teprve letos v září, už teď ale není problém ji najít u prodejců ojetých aut. U nich se ale většinou dlouho neohřeje – tento prostorný městský crossover vonící novotou si svého majitele průměrně nachází už po 30 dnech. Rodiny s dětmi i milovníci outdooru, typičtí zájemci o robustní a bezpečný vůz, však obvykle rychle skočí i po jiných populárních SUV. Zbystřete proto, pokud si pomýšlíte na nadčasový Mercedes GLK. Nestárnoucí design, skvělé jízdní vlastnosti a patřičný komfort tomuto SUV přinesly skvělé renomé, a proto ho už po 39 dnech nemusíte v nabídce ojetých vozů znovu objevit. O den déle si na prodej obvykle počká méně okázalé SUV Mazda CX7, které boduje elegancí, ale především perfektními jízdními vlastnostmi, díky nimž řidiče nevyvedou z míry ani náročné terénní a klimatické podmínky.

Zatímco nejrychleji prodávaný Kamiq se na našich silnicích teprve zabydluje, druhé nejrychleji prodávané auto z nabídky ojetých vozů je v lecčems jeho pravý opak – dnes už kultovní střídmá Škoda Felicia je i po 25 letech stále jedním z nejžádanějších modelů a do rukou nového majitele se podle průzkumu AAA AUTO dostává už za 32 dnů. Houževnatá Felicie patří mezi nejžádanější ojetiny i díky levným náhradním dílům, některé obzvlášť dobře zachovalé kusy navíc mohou za pár let aspirovat na kategorii veteránů, a tím také zajímavě zvýšit svou hodnotu.

Řemeslníci a lidé, kteří potřebují vůz pro přepravu nákladu, si oblíbili „osobní dodávku“ Dacia Dokker. Její prostorný interiér pojme v užitkové verzi až 3,3 m3 nákladu, který lze díky nízké nákladové hraně a široce vyklápěcím zadním dveřím snadno naložit i vysokozdvižným vozíkem. Dobrá pověst tak Dacii Dokker vynesla na třetí místo, co se rychlosti prodeje týče.  

Že je při výběru ojetého auta důležité si pohlídat, kolik času na rozhodování u konkrétního modelu zhruba máte, potvrzuje i Karolína Topolová, generální ředitelka skupiny AURES Holdings, kam patří i síť autocenter AAA AUTO: „Žebříček nejrychleji se prodávajících aut pozorně sledujeme a snažíme se na něj reagovat tak, abychom měli v nabídce co nejvíc kvalitních aut právě od nejžádanějších modelů. Našim zákazníkům tak chceme umožnit, aby si mohli své vysněné auto vybrat v klidu a beze strachu, že jim ho někdo sebere dřív, než se ke koupi odhodlají.“

Témata: auta | Autobazary | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky