Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijdou po tropických teplotách bouřky a lijáky? Dlouhodobá předpověď

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Po relativně chladném minulém týdnu opět do Česka dorazilo letní počasí. Tento týden se budou teploty pohybovat kolem 30 stupňů Celsia. Kdy se opět dočkáme ochlazení či deště s bouřkami?

Podle meteorologů to jen tak brzy nebude. Celý týden má být totiž srážkově podprůměrný. 

V pondělí teploty sice mírně poklesnou na zhruba 28 °C, přesto se bouřky zřejmě neobjeví. V úterý teplota opět stoupne až na 29 °C, opět bez deště.

Ve středu bude jasno, během dne přechodně až polojasno. Nejvyšší denní teploty stoupnou až na 30 °C a udrží se i ve čtvrtek, kdy dosáhnou dokonce na 31 °C. Odpoledne a večer ale od západu hrozí přibývání oblačnosti a později místy přeháňky nebo bouřky. 

Přístí víkend bude zpočátku většinou oblačno, místy přeháňky, déšť nebo i bouřky. Postupně ale bude oblačno až polojasno a jen ojediněle se objeví přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají až na 28 °C.

Výrazněji se situace nezmění ani v dalším, posledním červencovém týdnu. Teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 stupni a pokud se objeví srážky či bouřky, tak pouze lokálně.

Změna by měla přijít až začátkem července. V období od 1. do 7. července meteorologové očekávají chladné a deštivé dny s bouřkami, v nichž se budou teploty pohybovat kolem 21 stupňů.

Vyčasí se až koncem týdne a o víkendu teploty vzrostou na příjemných 24 stupňů. Druhý červencový týden, v období od 8. do 14. července, by tak teploty neměly klesnout pod 25 stupňů, pouze závěrem týdne se mírně ochladí. Přesto by se na obloze neměly objevit skoro žádné srážky.

Třetí červencový týden, od 15. do 21., teploty vyrostou k hranici 30 stupňů, objeví se ale bouřky. A stejná situace bude i v nadcházejícím týdnu, od 22. do 28. července. 

Další větší ochlazení přijde koncem měsíce, kdy od 30. července teploty klesnou na 23 stupňů. Objeví se déšť a bouřky, které ovlivní celý první srpnový týden. Ani v něm by teplota neměla překročit hranici 23 stupňů.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy