Plastové nádobí, tyčinky do uší a teď už i maso? Co všechno nám EU zakáže?

Evropská unie v poslední době zakázala či omezila celou řadu věcí. Naposledy to byly plastové výrobky jako jsou plastová brčka, talíře, příbory či "šťourátka" do uší. To ale není zdaleka vše.

Ilustrační fotografie
reklama

Úroda v ohrožení?

EU zakázala tři pesticidy, které podle vědců škodí včelám. Nesmějí se používat na venkovních zemědělských plochách, dohodly se členské státy. Česko však bylo proti, požadovalo totiž výjimku pro cukrovou řepu. Zákaz se dotkne tří látek ze skupiny tzv. neonikotinoidů (klothianidinu, thiamethoxamu a imidaklopridu) a bude platit pro venkovní plochy. Ve sklenících se tedy budou moci zmíněné pesticidy používat i nadále, píše portál New Scientist.

Experti uvádějí, že neonikotinoidy napadají systém hmyzu, mohou je ochromit i zabít. Na populaci včel mají postřiky s těmito látkami také dlouhodobý vliv, jak prokázalo několik studií. Částečně byly zakázány už v roce 2013, nyní úplně. Kromě česka proti zákazu hlasovalo Dánsko, Rumunsko a Maďarsko. České ministerstvo zemědělství argumentovalo tím, že neexistuje žádná adekvátní náhrada, a tak může být ohrožena úroda.

Nařízení přijaté členskými státy EU bude muset ještě formálně schválit Evropská komise. Po zveřejnění v úředním věstníku pak po šesti měsících vstoupí zákaz v platnost, mohlo by to být ještě na konci letošního roku.

Kuřecí maso

V dubnu také agentura Reuters informovala, že EU zakázala dovoz masa, většinou drůbežího, z 20 brazilských závodů. Podle agentury toto nařízení postihlo 30 až 35 procent tamního vývozu.

Brazílie ale obratem uvedla, že přiměje společnosti, aby našly nové trhy pro své maso, zatímco úředníci budou pracovat na změně opatření. Podle Brazílie kvóty EU na dovoz kuřecího masa porušují pravidla globálního obchodu, země proto pohrozila, že porá stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO).

Evropská komise uvedla, že zákaz souvisí s „nedostatky zjištěnými v brazilském úředním kontrolním systému". Brazílie ale podle Reuters trvá na tom, že evropská omezení obchodu nesouvisí se „zdravotními problémem".

Konec jednorázového plastového nádobí

Před několika dny Evropská komise zveřejnila návrh nové směrnice, která má omezit dopady plastového znečištění. Mimo jiné navrhuje zákaz některých jednorázových plastů, jakou jsou příbory, brčka či talíře. Jejich prodej má být zakázán, pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy. Než vstoupí směrnice v platnost, musí ji schválit členské státy EU  a Evropský parlament.

Komise návrhem nové legislativy reaguje na vědecká data o množství a všudypřítomnosti plastového znečištění. Nová směrnice má za cíl předcházet a redukovat dopady určitých plastů na životní prostředí, především pak na moře a oceány. Za tímto účelem přináší různá opatření řešící problematiku jednorázových plastů - od zákazů plastů přes jejich redukci a lepší značení až po rozšířenou odpovědnost výrobců za obaly jejich výrobků.

Pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy, bude prodej plastových výrobků na jedno použití zakázán. Zákaz se bude vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z udržitelnějších materiálů.

Členské státy budou muset omezit používání plastových nádob na potraviny a nápojových kelímků. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně. Státy také budou povinny do roku 2025 zajistit sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky