Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO by opět vyhrálo volby, TOP 09 propadá

Volby, ilustrační fotografie
Volby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hnutí ANO, které nadále s velkou převahou vede před svými politickými konkurenty se aktuálně těší přízni 28,9% voličů, což je o dvě desetiny procentního bodu více, než v dubnu. Voličský lektorát hnutí ANO tak dává jasně najevo, že stávající vládnutí v demisi prozatím nepředstavuje zásadní problém.

Ovšem na druhou stranu stávající domácí politická situace posiluje aktuálně druhé Piráty (13,9%) a třetí ODS (13,8%). Jak Piráti tak i ODS se těší stále větší voličské přízní, která však zatím vedoucí hnutí ANO v žádném případě neohrožuje.Ze stávají politické situace však těží i čtvrtá SPD (12,2%), která získává své voliče zejména na venkově a i jejím voličům vyhovuje stávající vládnutí premiéra Andreje Babiše v demisi, respektive vzájemné vztahy a podpora v Poslanecké sněmovně.Nicméně v každém případě platí, že voličská přízeň je velmi křehká a proměnlivá. O to více je zajímavé, že pro prvních pět měsíců letošního roku lze vnímat voličské nálady jako velmi stabilní.

Bohužel pro ČSSD, která je s aktuálním ziskem 6,7% hlasů až za KSČM (6,8%), je právě voličská stabilita velkým problémem, neboť se ukazuje, že sociální demokraté i volbou nového vedení, ale ani jednáním o menšinové vládě s hnutím ANO, doposud nedokázali získat zpět důvěru svých bývalých voličů.KDU-ČSL by v květnu získalo 5,5% hlasů a Hnutí STAN se těšilo podpoře 5,1% voličů. Jiná politická strana či hnutí by se v květnu poslanecká křesla nezískala.TOP 09 by v květnu získala pouze 4% hlasů, což by jí nestačilo k získání poslaneckých křesel, ukázal aktuální průzkum agentury SANEP.

Témata:  politika volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy