Babiš už má v hlavě, které ministry vyhodí. Kdo půjde z kola ven?

O tom, zda vznikne menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM rozhodnou již brzy v referendu sociální demokraté. Na výsledek netrpělivě čeká premiér v demisi Andrej Babiš. Kromě toho ale řeší personální složení nové vlády. Už teď je jasné, že někteří současní ministři na svých postech skončí.

Andrej Babiš
reklama

Šéf CSSD Jan Hamáček podle Babiše dělá maximum, aby svou stranu zachránil. „Věřím, že to v rámci ČSSD prosadí a přesvědčí členy, že je pro další osud sociální demokracie lepší být ve vládě než v opozici. I když mi za to řada našich voličů nadává a argumentuje zkušenostmi, které jsme udělali předtím. To je sice pravda, ale myslím, že je to o lidech. A s panem Hamáčkem zatím všechno funguje tak, jak jsme se domlouvali," okomentoval současnou situaci Babiš.

Jména možných ministrů za ČSSD prý ale zatím nezná, straně by ale měly připadnout například rezorty zemědělství, vnitra nebo práce. Změna by mohla nastat také v rezortu obrany. Současná ministryně Karla Šlechtová totiž čelí kritice hned kvůli několika věcem. „Je pravda, že vůči fungování paní ministryně má výhrady vícero účastníků vyjednávání,“ přiznal v rozhovoru pro server idnes.cz Babiš. Na přímou otázku o možném konci Šlechtové však odpovědět nechtěl.

Sama Šlechtová by chtěla zůstat členkou vlády, ale ne za každou cenu. „Nejsem členem hnutí ANO, opravdu na tom místě nebudu sedět za každou cenu. Pokud stát nebude mít zájem o mé služby, pokud Babiš nebude mít zájem o mé služby po tom, co mě tři a půl roku zná, tak samozřejmě já nebudu opouštět žádný post zhrzená,“ uvedla.

Komunisté mají výhrady také k šéfovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. „Pan ministr je dobrý ministr. Řeší tam věci, které nikdo neřešil,“ uvedl premiér v demisi s tím, že Vojtěch dělá svou práci velice dobře. Strany ale mají výhrady také třeba k ministrovi dopravy Danu Ťokovi.

Zcela jistě ve funkci skončí ministr zahraničí Martin Stropnický, který se chce vrátit k diplomacii. Sám Stropnický potvrdil, že skončí ve vládě i ve Sněmovně, v hnutí ANO zůstane. Měl by se stát velvyslancem v Izraeli. Na svou žádost končí i ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Sám Babiš už podle svých slov ví, které ministry vymění. „Jo, v hlavě to mám. Ale tam to také zatím zůstane,“ dodal premiér v demisi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky