Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Modrý diamant evropských královských rodů by se mohl vydražit za více než 100 milionů korun

Modrý diamant evropských královských rodů
Modrý diamant evropských královských rodů
Foto: Sotheby’s

Více jak 300 let byl němým svědkem evropské historie a o jeho existenci věděl jen úzký okruh lidí. Poté, co ho Filipíny darovaly španělské královně Alžbětě Parmské, ho postupně vlastnily královské rody ve Francii, Itálii i Rakousku. Řeč je o šestikarátovém přírodně modrém diamantu Farnese Blue, který bude v květnu dražit aukční síň Sotheby's. Podle odborníků by mohl být prodán za částku pohybující se v rozmezí 76 až 109 milionů korun.

7 generací a 4 vládnoucí rodiny

Modrá byla v dřívějších dobách barvou králů. V 17. a 18. století byl proto modrý diamant považován za jeden z nejlepších možných královských darů. Není tedy náhodou, že ho v roce 1715 po sňatku s Filipem V. jako dar od Filipín obdržela španělská královna Alžběta Parmská (nazývaná také jako Alžběta Farnese). Po její smrti diamant vlastnili její potomci – členové královských rodin ve Francii, Itálii i Rakousku. Z vzácného kamene se dodnes těšilo více jak 7 generací 4 evropských vládnoucích rodin. O existenci diamantu věděli jen jeho vlastníci, rodinní členové a vyvolení klenotníci. Výjimečný modrý diamant bude 15. května dražit ženevská aukční síň Sotheby's.

Modrý je jen jeden z 200 000 vytěžených diamantů

Diamant Farnese Blue byl nalezen v indickém dole Golconda, kde byl objeven také známý modrý diamant Hope. Vybroušen je do tvaru hrušky a váží 6,16 karátu. „Jedná se o tmavý šedomodrý diamant s přívlastkem fancy. Ten se dává pouze přírodně zbarveným diamantům, které mají intenzivní jasnou barvu. Výhodou výrazných barev je, že dávají kamenům vyšší hodnotu,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds, který s diamanty na světových burzách obchoduje již více jak 20 let. K vzácnému kameni ještě dodává: „Hodnotu tohoto diamantu nejvíce ovlivňuje jeho výjimečný původ a jeho barva. Jen jeden z 200 000 vytěžených diamantů je modrý.“

Témata:  diamanty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy