Země je zamořena špinavým vzduchem. Sedm milionů lidí ročně kvůli tomu zemře

Dnes zveřejněná studie Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje, že devět z deseti lidí na světě dýchá znečištěný vzduch. Sedm milionů lidí ročně kvůli tomu zemře. Z toho 4,2 milionu kvůli venkovnímu ovzduší a 3,8 milionů kvůli znečištění v obydlích (znečištění z ohnišť), zejména v chudých rozvojových a rozvíjejících se zemích. Hlavními zdroji prachu v ovzduší je špatné spalování pevných paliv v domácnostech, průmyslová výroba, zemědělství, doprava a uhelné elektrárny.

Ilustrační fotografie
reklama

“Znečištění ovzduší ohrožuje nás všechny, ale nejchudší a nejvíce marginalizovaní nesou největší břemeno,” řekl doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO.

Hnutí DUHA opakovaně upozorňuje, že téměř 60 % lidí v České republice žije v oblastech, kde jsou překračovány hygienické limity pro znečištění ovzduší. Ty jsou přitom benevolentnější, než jaké doporučuje WHO. Jedenáct tisíc lidí u nás kvůli znečištění předčasně zemře.

Poslanci a poslankyně mají nyní velkou šanci situaci zlepšit. Projednávají totiž právě novelu zákona o ochraně ovzduší. K němu podala Pirátská strana už dvakrát kompromisní pozměňovací návrh. Druhý z nich byl už tak mírný, že dokonce umožňoval uhelným elektrárnám získat výjimku z nových limitů pro znečišťování ovzduší, ale omezoval platnost takové případné výjimky maximálně do konce roku 2025 [5]. Ačkoliv jej nepodpořil Výbor pro životní prostředí [6], poslanci na plénu jej mohou stále podpořit.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, říká:

“Znečištění ovzduší je jeden z největších ekologických, ale také sociálních a ekonomických problémů planety. Také v České republice stále 6 z 10 lidí dýchá špinavý vzduch s prachem či karcinogenními látkami. Poslanci nyní mohou pomoci, když schválí omezení výjimek z limitů pro znečištění z uhelných elektráren. Ministr Richard Brabec by je k tomu měl vyzvat, zlepšovat ovzduší je jeho odpovědnost, nestačí být návrhům neutrální. Ale ministr Brabec musí také přijít s dalším omezením znečištění z uhelných kotlů a kamen a finančně pomoci s výměnou topenišť i domácnostem s nízkými příjmy.”

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky