Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pohrdá občany České republiky? Mirovský chce zprávu z pokoutné mise Mynáře a Nejedlého

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Zastupitel hl. m. Prahy Ondřej Mirovský (SZ) je přesvědčen, že Kancelář prezidenta republiky se chová netransparentně a nezodpovědně. Porušuje zároveň etická pravidla správy věcí veřejných a pohrdá občany České republiky.

„Prezident republiky nemá úctu k Ústavě ČR, kterou si vždy vykládá ve svůj vlastní prospěch. Z peněz daňových poplatníků si platí socialistické mejdany a zaměstnává lidi bez bezpečnostních prověrek a jiné osoby podezřelé z ekonomické kriminality. Výrazně poškozuje dobré jméno Česka v zahraničí,“ shrnuje svůj postoj Mirovský.

Vadí mu zejména fakt, že oficiálním poradcem prezidenta je Jie Ťien-minga, který je v Číně údajně vyšetřován kvůli závažné hospodářské kriminalitě.

„Miloš Zeman by měl svého poradce Ťien-minga okamžitě odvolat. Nejen, že to neudělal, ale ani veřejnosti nevysvětlil pokoutnou misi dalších svých kontroverzních spolupracovníků do Číny. Dle zákona o svobodném přístupu k informacím jsem si tudíž vyžádal zprávu z této státem placené zahraniční cesty,“ vysvětlil Mirovský.

Žádost splňující veškeré náležitosti podal pražský zastupitel 18. března 2018. Dle Zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím má kancelář prezidenta republiky povinnost odpovědět na žádost v zákonné lhůtě 15 dnů, tedy do 2. května.

Témata:  Miloš Zeman Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy