Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SZPI zakázala Albertu prodávat rozinky, obsahovaly ochratoxin

Sušené rozinky
Sušené rozinky
Foto: Pixabay

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět do oběhu nevyhovující potravinu Rozinky (ALBERT).

Balení má hmotnost 200g, s označením DMT: 09/10/2018, šarže: E15180017A, země původu: Írán. Výrobcem potraviny je slovenská společnost Encinger SK, spol. s.r.o., Jadranská 13, Bratislava.

Laboratorní rozbor u předmětné šarže potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A. Zjištěné množství 29 mikrogramů na kilogram (μg/kg) téměř trojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství 10 μg/kg. Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví.

Inspektoři vzorek závadné šarže odebrali v provozovně společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. a na základě výsledku laboratorního rozboru nařídili neprodlené stažení nevyhovující šarže ze všech poboček obchodního řetězce.

Inspekce informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Témata:  Albert Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ovoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy