Hádky, urážky, křik. Okamura vyvolal u Jílkové ostrou debatu!

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury požaduje zavedení všeobecného referenda. Chce občanům umožnit rozhodovat o věcech napřímo, vyjma náležitostí demokratického řádu a lidských práv a zásahů do soudní moci. Je ale možnost referenda v Česku reálná? A jaké by mělo reálné dopady? O tom se diskutovalo v pořadu Máte slovo.

Michaela Jílková
reklama

V pořadu diskutovali Tomio Okamura, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda SPD; Stanislav Polčák, europoslanec; Petr Mach, bývalý europoslanec a bývalý předseda Svobodných; Roman Joch, ředitel Občanského institutu, Jaroslav David, bývalý stavbyvedoucí a Jan Payne, neurolog a filozof.

Hned na úvod Okamura sjel Jílkovou za to, že má špatně připravené podklady. Zeptala se ho totiž, jestli chce referendum proto, že by lid rozhodoval lépe, než politici. „Ten výrok je vytržený z kontextu, jako jsou v České televizi zvyklí to dělat,“ dodal. „To nemáte pravdu! Nezkoušejte na mě tuto demagogii!“ naštvala se hned v úvodu Jílková.

Okamura chtěl dodat, co k tomu výroku v původním zdroji řekl, to ale Jílkovou opět vytočilo. „To mě nezajímá!“ dodala s tím, že může skončit a řešit, jestli je Okamura schopen odpovědět nebo ne. Ten následně uvedl, že referendum má sloužit jako pojistka a lidé by rozhodovali stejně odpovědně, jako lidé, kteří vybírají politiky. To ale Jílkové pořád nestačilo.

Podle Polčáka je návrh o referendu právní paskvil, bez pojistek, a pokud by například přišli tři lidé, referendum by bylo závazné. Na to Okamura odvětil, že i europoslanec může být zvolen jedním člověkem. Dodal, že na prosazení referenda má málo poslanců, a proto je ochoten o tom diskutovat a najít kompromisy.

Joch se ale naštval a tvrdí, že lidé by se sice uměli rozhodnout, ale bez podkladů. To je podle něj úkol politiků, kteří jsou placeni za to, aby věci, o kterých rozhodují, studovali, což běžní lidé dělat nebudou. „Vy jste šašek!“ zakřičel na něj divák z publika.

Polčák poté přečetl Okamurovi slova, která napsal ve své knize, a v nichž tvrdí, že referendum ohrožuje demokracii. Následně ho zahltil otázkami, na což Jílková zareagovala tím, že jak zná pana Okamuru, bude na ně odpovídat velmi dlouho. Okamura ale opět zmínil, že jde o informace vytržené z kontextu.

Payne následně otočil list a uvedl, že pokud se volá po referendu, jde o selhání společnosti, za což se mu publikum vysmálo. Jako příklad zmínil nákup armádních stíhaček, o kterých jako občan rozhodovat nemůže, protože tomu nerozumí. Stejně tak to považuje za selhání veřejnosti, která ztratila důvěru v politiky.

Podle Macha má být referendum záchrannou brzdou politiků a sloužit jako doplněk. Joch dodal, že referendum je anonymní a problém je v tom, že za něj nikdo nenese odpovědnost. Naopak politici ji nesou. Polčák poté zmínil, že referenda existují, obecní a krajská. Obecní probíhají v menších městech a krajské neproběhlo ještě nikdy, ani se o něj nikdo nepokusil.

Okamura následně uvedl, že jedno jediné celostátní referendum, které proběhlo, bylo o vstupu do Evropské unie, a v něm nebyl žádný minimální počet lidí, kteří by hlasovali. Teď se ale hovoří o kvoru, které by mělo mít 35 nebo 50 procent. Podle něj je to proto, že politici z Unie vystoupit nechtějí.

Podle jednoho z diváků by mohly v referendu rozhodovat emoce nad argumenty, další divák napadl Polčáka za to, že tvrdí, že by se mohlo referendum zvrhnout v tyranii většiny. Okamura následně odpůrce referenda nazval vítači migrantů a uvedl, že by si Polčák mohl podat ruku s exministrem Dienstbierem.

Payne poté uvedl, že pokud vláda rozhodně špatně, tak se vymění. „Pokud ale rozhodne špatně společnost, vymění se společnost?“ zeptal se. Následně jako příklad zmínil brexit, o kterém lidé rozhodli a ti, kteří jej prosazovali, utekli. Nikdo jej teď nechce provést, protože to podle něj nejde.

Následně divák zaútočil na Okamuru s tím, že ve Švýcarsku vede kampaň o referendu vláda, právě proto, aby nedošlo k dezinformacím. Okamura mu chtěl odpovědět, místo toho ale zmínil, že na diváka nevidí přes hrudník moderátorky. „Ale nevadí vám to, že?“ zeptala se ho Jílková. Okamura na to s úsměvem uvedl, že nevadí.

Joch poté uvedl, že je v pořádku, že pokud lid štvou politici, aby je vyhodili a zvolili nové. Podotkl, že voleb máme hodně. Payne také zmínil, že pokud se lidem nelíbí stávající politika, mohou sami kandidovat. „A pokud nesouhlasím s doktory, mám se stát lékařem?“ zeptala se ho divačka. Na to odvětil, že mu nahrála na smeč, protože by se podle ní měla dělat referenda i na to, jak budou pracovat lékaři?

Poté přišla řeč na uprchlíky, načež se Jílková zeptala, kolik jich tu máme. „Jsou jich tady tisíce,“ reagoval Okamura. Jílková následně odebrala mikroport jednomu z diváků, který celý pořad permanentně pokřikoval na diskutující a urážel je.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky