Co potřebujete, než se vydáte k prezidentským volbám?

První kolo prezidentských voleb brzy začne, proto není na škodu si připomenout základní pravidla, na které si musí volič dát pozor, jinak bude jeho hlas neplatný.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

První kolo přímé volby prezidenta se bude konat podle zákon č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky v pátek 12. ledna od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu od 8 hodin do 14 hodin. Voleb se mohou zúčastnit státní občané České republiky, kteří alespoň ve druhém dni voleb dosáhli nejméně 18 let.

Volební místnost a hlasování

Obálky s hlasovacími lístky by podle zákona měly dorazit do domovních schránek nejpozději 3 dny před začátkem voleb. Pokud se tak nestane, nebo lístky dorazí poškozené či nekompletní, je možné si o lístky říct přímo ve volební místnosti přísedící komisi. Při vstupu do volební místnosti je nutné okrskové komisi prokázat svou totožnost a státní občanství občanským průkazem, cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem. Pakliže se volič neprokáže, nebude mu umožněno volit.

Po úspěšném prokázání dostane volič od komise úřední obálku s razítkem obce a odebere se do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Je to jediné místo, kde úpravu provést. Volič dá hlas kandidátovi tím, že jeho lístek vloží do úřední obálky a zavřenou obálku hodí před komisí do volební urny.

Je velice důležité, aby hlasovací lístky opravdu byly vhozeny do urny v úřední obálce, protože se jinak považují za neplatné. Stejně tak v případě, že je v obálce více hlasovacích lístků nebo je lístek potrhaný. Jestliže je přeložený nebo pomačkaný, pak je lístek platný za předpokladu, že údaje jsou na něm čitelné. 

Jak volit v zahraničí

Voleb se samozřejmě mohou zúčastnit i občané, kteří jsou za hranicemi našeho státu. Ať už pobývají v cizině natrvalo, nebo jsou pryč krátkodobě. V případě dlouhodobého pobytu v zahraničí se volič, pokud se chce zúčastnit voleb, musí zapsat do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem nebo konzulárním úřadem České republiky. Musí tak učinit nejpozději 40 dnů před volbami. Jestliže se volič na tento seznam zapíše a chtěl by se po návratu do České republiky zúčastnit dalších voleb, musel by požádat o vyškrtnutí ze zmíněného seznamu. Pokud se jedná o krátkodobé pobyty v zahraničí, pak je nutné si zařídit voličský průkaz.

Voličský průkaz

To samé platí i pro občany, kteří mají trvalé bydliště například v Jirkově, ale přechodně bydlí v české metropoli, kde by chtěli volit. O voličský průkaz si voliči museli zažádat na úřadě v místě trvalého bydliště. A to osobně, což mohli udělat nejpozději tři dny před volbami, nebo písemně nejpozději sedm dní před konáním voleb. Pokud volič zvolil písemnou formu, musela žádost mít úředně ověřený podpis žadatele. Další možností, jak se dalo žádat o voličský průkaz, bylo elektronickou cestou prostřednictvím datové schránky.

Přenosná volební schránka

Zákon o volbách rovněž počítá i s případy, kde se voliči nemohou osobně dostavit a volit kvůli zdravotní indispozici. Pokud se volič nachází v době voleb v nemocnici nebo podobném zařízení a má volební průkaz, po domluvě s příslušným obecním úřadem mu hlasování umožní volební komise, která vyšle dva členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Jestliže je volič hospitalizován dlouhodobě, pak by ho správa zařízení, ve kterém se v době voleb nachází, měla informovat o možnosti zapsat se do zvláštního seznamu voličů. Volič, jenž s tímto bude souhlasit, však musí počítat s tím, že bude muset volit kandidáty v příslušném kraji, ve kterém se hospitalizační středisko nachází. Poté opět přijde na řadu přenosná volební schránka.

Druhé kolo volby prezidenta České republiky

V případě, že žádný kandidát nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, koná se druhé kolo volby prezidenta za 14 dnů po začátku prvního kola volby prezidenta České republiky.

Případné druhé kolo volby prezidenta České republiky se koná v pátek 26. ledna 2018 od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu 27. ledna 2018 od 8 hodin do 14 hodin.

Hlasovací lístky pro kandidáty ve druhém kole obdrží voliči až v den voleb ve volební místnosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky