Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má poprvé v dějinách většinu elektřiny z bezemisních zdrojů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Británie loni poprvé ve svých dějinách vyrobila více elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra než v uhelných a plynových elektrárnách. Z větru, slunce, vody a biomasy v uplynulém roce pocházelo více než 29 procent vyrobené elektřiny ve srovnání s přibližně čtvrtinou v roce 2016. Dalších jednadvacet procent přidaly britské jaderné elektrárny.

Informuje o tom list Financial Times s odkazem na organizaci Carbon Brief sledující globální klimatické změny a světovou energetiku. Podíl uhlí v britském energetickém mixu klesl na méně než sedm procent.

Spojené království odstupuje od uhlí nejrychleji ze všech vyspělých zemí, konstatuje Královská univerzita v Londýně. Vláda rozhodla, že všechny uhelné elektrárny budou odpojeny ze sítě nejpozději v roce 2025. Právě omezování uhelné energetiky přispělo k poklesu emisí oxidu uhličitého od roku 1990 o 42 procent, což je nejlepší výsledek mezi sedmi hospodářskými velmocemi tvořícími skupinu G7 (USA, Kanada, Japonsko, Německo, Británie, Francie, Itálie).

Klesl také podíl plynu, který je pro britskou elektroenergetiku stále nejdůležitější - dosáhl necelých 40 procent.

"Musíme ale urazit ještě dlouhou cestu, abychom splnili v zákoně zakotvený cíl omezit emise v roce 2032 ve srovnání s rokem 1990 o 57 procent," upozorňuje Simon Evans, analytik Carbon Brief. To podle něj vyžaduje, aby se obnovitelné zdroje a jádro podílely na výrobě elektřiny alespoň třemi čtvrtinami. "Výrazného pokroku je nutné dosáhnout také ve snižování emisí při vytápění a v dopravě," dodává britský expert. Soudí rovněž, že Británii chybí jasná strategie, jak omezovat emise z plynových kotlů, které používají četné domácnosti.

Zastánci obnovitelných zdrojů se spoléhají na výstavbu bateriových úložišť, která pomohou dlouhodobě vyřešit problémy související s výkyvy větrné a solární energetiky. Oponenti se naopak domnívají, že Británie se bude muset ještě dlouhou dobu spoléhat na kombinaci plynových a jaderných elektráren zaručujících stabilní dodávky elektřiny.

Jaderné elektrárny podílející se v Británii na výrobě elektřiny zhruba pětinou jsou pro nízkoemisní energetiku klíčové, je přesvědčen Simon Evans. "Jejich význam obzvlášť vyniká ve srovnání s Německem, kde se kolem 40 procent elektřiny stále vyrábí v uhelných elektrárnách," konstatuje Evans.

Témata:  Velká Británie energetika elektřina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy