Ústavní soud zrušil část zákona o EET. Třetí a čtvrtá vlna byla také zrušena

Na základě nejnovějších informací ohledně nálezu Ústavního soudu k návrhu na zrušení zákona o evidenci tržeb přinášíme aktuální vyjádření provozního ředitele KASAmax Martina Laštovici.

Ilustrační fotografie
reklama

"Aktualizované informace ohledně nálezu Ústavního soudu ČR k návrhu na zrušení zákona o evidenci tržeb ukazují, že ústavní soudci zrušili také zahájení třetí a čtvrté vlny EET v příštím roce (březen a červen 2018).

To zásadně mění náš pohled na dnešní vyjádření Ústavního soudu ČR a považujeme ho tímto za velmi nešťastné a komplikované. Za prvé tím dojde k výraznému pokřivení trhu, kdy jedna skupina podnikatelů bude mít nadále povinnost evidovat tržby, zatímco druhá nikoliv. Tím se popírá základní smysl EET. Velmi negativně pak toto rozhodnutí dopadne na poskytovatele pokladních systémů. A tím myslím nejen nás, ale všechny firmy, které se tímto segmentem zabývají.

Na takovou variantu nikdo není a nemohl být připraven, naopak vše směřujeme k přípravě na třetí a čtvrtou vlnu. Například veškerý hardware se musí objednávat dlouho dopředu, v tuto chvíli tedy na skladech poskytovatelů leží tisíce pokladen, tiskáren apod. Zrušit třetí vlnu dva a půl měsíce před jejím spuštěním, to je těžká rána pro všechny poskytovatele pokladních systémů. A do třetice je to také potenciálně velký problém pro stát. Další vlny měly do EET zapojit stovky tisíc dalších subjektů, a i když nemáme přesná čísla, ne všichni nechávali přípravy na poslední chvíli. Tisíce a možná desítky tisíc podnikatelů a zástupců různých profesí se na třetí a čtvrtou vlnu EET už připravily nebo připravují. Náklady, které už tito lidé a společnosti vynaložili, jim nikdo nevrátí. Předpokládám proto, že budou následovat žaloby na stát, který bude čelit náhradám těchto škod. Mohou to být desítky či stovky milionů korun."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky