Hodina kódu chce zasvětit tisíce českých dětí do programování

Digitální dovednosti Čechů jsou jen na uživatelské úrovni. Za nadprůměrné své znalosti považuje pouze 22 % českých zaměstnanců, kdežto v Evropské unii je to třetina. Začít je potřeba už u těch nejmenších, ale výuka programování v českých školách není systematická. Seznámit děti se základy počítačové logiky a zbavit je strachu z programování má Hodina kódu – celosvětová akce, která bude probíhat v týdnu od 4. prosince i v České republice.

Ilustrační fotografie
reklama

Cílem Hodiny kódu je naučit děti hravou formou základy programování. Iniciativu podporuje řada vzdělávacích institucí, neziskových organizací i komerčních subjektů na celém světě.

„Znalost programování se zdaleka netýká jen profesí přímo spojených s informačními technologiemi, ale v současnosti tvoří předpoklad pro výkon celé řady dalších povolání. Podobně jako je dnes vyžadována alespoň základní znalost angličtiny, bude v budoucnosti třeba znát alespoň logiku programování, “ vysvětluje Lenka Čábelová, manažerka komunikace společnosti Microsoft Česká republika, proč Microsoft dlouhodobě podporuje rozvoj digitálních dovedností. „Právě Hodina kódu je výborným odrazovým můstkem pro ty, kteří chtějí poznat, co je programování, “ dodává Lenka Čábelová.

Iniciativy, jako je Hodina kódu, Akademie programování či CoderDojo, vítá poslanec Luděk Niedermayer, který se v Evropském parlamentu zabývá i digitální agendou. „Výsledky evropského průzkumu ukazují, že se digitální gramotnost v Evropě zlepšuje a věřím, že tomu tak bude i nadále. Česká republika si mezi ostatními zeměmi EU v tomto směru vede poměrně dobře, ale stále je před námi ještě hodně práce. Skoro pětina lidí u nás nemá žádné zkušenosti s užíváním moderních technologií, a také jsme celkově podprůměrní v počtu lidí, kteří mají hlubší znalosti v IT ve srovnání se zbytkem Evropy,“ komentuje čísla Eurostatu Luděk Niedermayer.

Náměstek ministra školství a tělovýchovy ČR Jaroslav Fidrmucpřipomíná, že programování pomáhá rozvíjet informatické myšlení.„V připravovaných úpravách rámcových vzdělávacích programů se rozvoj informatického myšlení stává jednou z klíčových oblastí vzdělávacího oboru Informační a komunikační technologie,“ vysvětluje náměstek Fidrmuc, jakým směrem by se měla výuka v budoucnu ubírat.

Děti si během hodiny samy naprogramují hru

K Hodině kódu se již tradičně připojil Microsoft, který vytvořil pro letošní Hodinu kódu nový výukový program. Ten dětem umožní naprogramovat si za necelou hodinu vlastní hru v prostředí oblíbené počítačové hry Minecraft. Interaktivní tutoriál je k dispozici zdarma na stránkách code.org/minecraft.

Ve svém pražském sídle pořádá Microsoft 8. prosince 2017 od 8.00 do 12.30 Hodinu kódu pro žáky pražských škol. Do světa nul a jedniček je uvedou dobrovolníci z řad zaměstnanců Microsoftu. Další pak půjdou přímo do škol, aby se ujali role lektorů Hodiny kódu.

Zapojit se do Hodiny kódu mohou jednotlivé třídy, celé školy či vzdělávací organizace, které vyčlení jednu hodinu na hravé seznámení se základními principy kódu a programovací logikou. Stačí mít k dispozici počítač a běžné připojení na internet. Všechny potřebné informace jsou dostupné na www.hourofcode.com. Z České republice se doposud zaregistrovalo 93 míst – základních a středních škol, vzdělávacích organizací či kroužků, kde Hodina kódu proběhne.

Akademie programování startuje už čtvrtý ročník

Pro ty, kteří si chtějí prohloubit znalosti nabyté na Hodině kódu, je připravena Akademie programování. Projekt organizuje Microsoft v České republice společně s neziskovou organizací Czechitas už čtvrtým rokem.

Cílem Akademie je nabídnout učitelům kvalitní vzdělávání a metodiku pro výuku programování a dětem alternativu k současné, často nedostatečné výuce IT. Akademie se specializovanými workshopy zaměřuje také na dívky, které jsou na technických VŠ stále v menšině, a děti ze znevýhodněného prostředí, které mají k technologiím obtížnější přístup. Do Akademie se od vzniku projektu zapojilo již 216 škol, 257 učitelů a více než 4000 dětí.

„Letos se budeme věnovat intenzivněji přímo dětem a jejich rodičům, kteří mají vedle učitelů významný vliv na zájem dětí o technologie. Od druhého pololetí budeme pořádat mimoškolní kroužky robotiky a programování pro děti ve věku 8-12 let, víkendové kempy a letní příměstské tábory,“ představuje plány pro nejbližší rok Dita Přikrylová, ředitelka neziskové společnosti Czechitas.

Akademii programování se v konkurenci projektů z celého světa podařilo obhájit grant od Microsoftu ve výši 820 tis. korun už počtvrté a úspěšný projekt se letos rozšíří i na Slovensko, kde bude Akademii programování realizovat organizace Aj ty v IT.   

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky