Čeští muslimové sledovali volby. Jak jsou s výsledkem spokojeni?

Muneeb Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí v ČR, kritizuje předvolební kampaň hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Poukazuje na to, že muslimské děti musely jezdit do školy tramvajemi, ve kterých visely protiislámské plakáty.

Ilustrační fotografie
reklama

Alrawi přiznal, že muslimové volby sledovali a že výsledky přijímají, protože jsou součástí obyvatel České republiky. Netají se ale tím, že ho znepokojuje kampaň vedená SPD. „Kampaň Tomia Okamury byla populistická a vůbec neřešila nějaké základní potřeby nebo problémy. Program byl postaven jen na strachu a nesnášenlivosti, což není normální politický program, ale čistý populismus. Ale přesto, jak silná ta kampaň byla, tak si myslím, že výsledky SPD, ačkoliv se můžou zdát pro někoho slušné, nejsou pro nás tak strašné. Myslím, že doufali a čekali, že budou mít víc, nebo že dokonce budou vítěznou stranou, což se naštěstí nestalo,“přiznal v rozhovoru pro server irozhlas.cz.

Negativní kampaň prý vnímali všichni muslimové, hlavně ale děti. „Když jezdily do školy, téměř v každé tramvaji, do které nasedly v Brně, v Praze i jinde byly velké nápisy 'Ne islámu, Ne terorismu',“ připomíná jedno hesel PSD Alrawi s tím, že proti terorismu jsou všichni, tedy i muslimové. Nechápe prý ale, proč je do toho zapojováni i islám. „Jako že to, co dělají teroristé, je skutečný islám a miliarda a půl, která se s tím neztotožní, není islám? Toto bylo podle mě přehnané a nejsem si jistý, jestli to bylo úplně v pořádku, ale nechtěli jsme takovou debatu rozvířit před volbami, protože z toho by mohly některé kandidující strany i těžit,“ uvedl.

Nevyloučil také, že se muslimové budou nějak bránit, dodal však, že si nejsou jisti, jakého úspěchu mohou podle legislativy dosáhnout. Jedním z argumentů Okamury a SPD je to, že šaria není kompatibilní s evropským právem. „Právo šaría je všechno v životě muslima – je to jeho modlitba, jeho vztah k matce, k rodičům, dětem, sousedům, k daňovým úřadům i k jízdence na tramvaj. To všechno je právo šaría. Takové útržky, které někdo uchopí a začne s tím mávat, to je čistý populismus a zneužívání dezinformací. Do jaké míry je pro mě důležité chovat se důstojně a dobře k rodičům, zaměstnancům, do té míry je pro mě právo šaría platné. Jinak samozřejmě jsou tady zákony, které ctíme jako každý druhý a nikdo nežádá, abychom měli nějaké paralelní právo,“ vysvětluje Alrawi.

K volbám se na sociálních sítích vyjádřila také Muslimská obec v Praze. Ta ještě před volbami apelovala, aby lidé volili s rozumem. „Volby se týkají nás všech. Ano, samozřejmě se týkají i nás, protože toto je i náš domov. Nezapomínejme, nepodceňujme situaci a volme! Volme bez emocí a s rozumem,“ uvedla obec.

Okomentovala také zprávu o tom, že by Okamura chtěl zestátnit veřejnoprávní média. „Okamurova strana SPD, která má v hlavním bodě přímou demokracii se vrací k totalitním praktikám. Nejdříve to začínalo proklamování programu vedoucí k omezování svobody na základě vyznání. Teď pokračuje tiskem a médii. Jak daleko jsme ochotní jako občané, tolerovat takové projevy a názory?“ ptá se na svém facebookobém profilu pražská muslimská obec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky