Blíží se nová kyberbouře. Ohrozí fungování internetu?

Check Point varuje před nově vznikajícím obřím botnetem, který by mohl vytvořit takovou kyberbouři, která by ohrozila fungování internetu. Podle odhadů bylo infikováno už více než milion organizací z celého světa. Botnet staví svou armádu z IoT zařízení, jako jsou bezdrátové IP kamery, a roste rychleji a disponuje větší silou než botnet Mirai z roku 2016.

Ilustrační fotografie
reklama

IoT botnety zneužívají chytrá zařízení s připojením k internetu, která byla nakažena stejným škodlivým kódem a útočníci je mohou vzdáleně použít ke kyberútokům. IoT botnety stojí za řadou nejničivějších kyberútoků proti organizacím po celém světě, včetně nemocnic, vnitrostátních dopravců, komunikačních společností a politických hnutí.

Některé technické detaily sice vyvolávají podezření na možné spojení s botnetem Mirai, ale jedná se o zcela novou a mnohem sofistikovanější kampaň, která se rychle šíří po celém světě. Je zatím příliš brzy, aby bylo možné přesně odhadnout záměry útočníků, ale vzhledem k předchozím botnetovým DDoS útokům, které způsobily výpadky internetu, je nezbytné, aby byly organizace připravené a měly správné nastavené postupy a obranné mechanismy.

Řešení Check Point Intrusion Prevention System (IPS) poprvé upozornilo na novou hrozbu na konci září, přičemž počet pokusů o zneužití zranitelností v různých IoT zařízeních postupně roste. Malware se každým dnem vyvíjí a snaží se zneužívat zranitelnosti v bezdrátových IP kamerách, jako jsou GoAhead, D-Link, TP-Link, AVTECH, NETGEAR, MikroTik, Linksys, Synology a další. Zatím odhadujeme, že po celém světě bylo infikováno více než milion organizací a počet se dále zvyšuje. Check Point předpovídá, že nyní zažíváme klid před kyberbouří.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky