Zahraniční tisk sleduje vývoj v Česku. Babiš uspěl i přes skandály, teď nemá s kým jednat o koalici

Tři dny po ukončení českých podzimních voleb stále není klid ani v zahraničním tisku, který se živě zajímá o situaci v České republice. Tentokrát Bloomberg s Associated Press zkoumají, jak vzniká vládnoucí koalice v Praze. Největší zájem pak budí fakt, že absolutní vítěz voleb má problémy najít partnery.

Andrej Babiš
reklama

Miliardář a byznysmen Andrej Babiš byl už druhým nejbohatším muže České republiky, nyní si však připíše i prvenství, protože bude pravděpodobně nejmocnějším politikem, a to i přes skandály ohledně podvodu a zneužití finančních dotací. Má však před sebou velký problém, jeho potenciální koaliční partneři raději dávají přednost opozici, někteří by ho chtěli vidět i ve vězení a bez váhání znovu odhlasují jeho vydání k trestnímu vyšetřování.

Pondělní jednání mu nevyšla příliš slavně. Jeho předchozí koaliční partneři, sociální demokraté (ČSSD) a lidovci (KDU-ČSL), odmítli další spolupráci, stejně tak občanští demokraté (ODS), kteří překvapivě skončili druzí. Všechny tři strany tvrdily, že jim vadí nejasnost kolem podvodného jednání Babiše, který měla teď vyšetřit policie.

"Český Berlusconi" nebo také "český Trump", jak píší v zahraničí, má teď jediného spojence, a to prezidenta Miloše Zemana. ten již dříve potvrdil, že začátkem příštího týdne předá Andreji Babišovi mandát a prověří ho sestavením nové vlády, problém je, že lídr ANO má teď problém sehnat někoho, kdo by vedle něj usedl.

Babišovi skandály tak neodradily voliče, ale partnery rozhodně ano. Největší pozornost budí aféra kolem jeho areálu Čapí hnízdo. Zde měl politik zneužít 2 miliony eur z evropských dotací ke svým soukromým účelům, přitom peníze měly sloužit pro podporu malých a středních podniků, kam jeho impérium Agrofert rozhodně nezapadá.

Bloomberg si také všímá toho, že Babiš stále neočistil své jméno od kauzy, ve které měl údajně spolupracovat s StB. V zahraničí také píší o tom, že Češi stále brojí proti komunistům ve vládě, ale nevadí jim zvolit si za premiéra člověka, jehož minulost je nejasná a kdo možná spolupracoval jako udavač s tajnou službou.

V sázce je také otázka, jak se Andrej Babiš vlastně dostal ke svému bohatství. Podle Forbes má momentálně majetek v hodnotě 4,1 miliard dolarů, což ho činí bohatšího než je americký prezident Donald Trump. Kontroverzi pak vyvolává i fakt, že Babiš je majitelem vlivných novin a nakladatelství a má tak všechny prostředky k tomu, aby ovlivnil veřejné mínění.

Babiš se výrazně prosadil v politice v roce 2013, kdy jeho hnutí ANO slibovalo zatočení s korupcí ve vládě. Jeho citát "všichni kradou" se stalo mezi voliči velmi oblíbeným, stejně tak jako slib, že sníží daně na pivu. Pro národ milovníků zlatavého moku to byla trefa do černého. Na mezinárodní úrovni se zase opřel tvrdě do Evropské unie a řekl jasné "ne" přijímání eura.

Svět i Česká republika nyní sledují, jakou taktiku nakonec Babiš zvolí při sestavování vlády. Zemědělský a mediální baron odmítl spolupráci s anti-muslimskou SPD nebo komunisty, na výběr mu tam však mnoho stran už nezbývá. V sázce je také otázka, zda ho nová Sněmovna nezbaví opět imunity a nevydá ho policistům k vyšetřování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky