Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představuje EET pro lékaře hrozbu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mezi důvody dnešního protestu praktických lékařů, stomatologů a dalších ambulantních specialistů je uváděna také elektronická evidence tržeb. Ta se těchto skupin bude týkat od března příštího roku.

Provozní ředitel společnosti KASAmax Martin Laštovica ale říká, že obavy lékařů z EET jsou liché a většinou pramení z nedostatečné informovanosti a strachu z nových věcí: „Podobné obavy, které hraničily až s hysterií, panovaly také mezi podnikateli v pohostinství před spuštěním první vlny EET v prosinci 2016. Jak se ale ukázalo, elektronická evidence tržeb žádný velký problém nebyla.“

Lékaři se v souvislosti se spuštěním třetí vlny EET obávají jak vysokých nákladů spojených s pořízením elektronické pokladny, tak spolehlivosti celého systému. Argument nezbytnosti vysokorychlostního internetu, který se v médiích často objevuje, pokládá Martin Laštovica za nepravdivý. Dokládá to zkušenostmi z fungování EET v restauracích: „Stejně jako jsou na vesnicích lékaři, jsou tam také restaurace a hospody, které mají se systémem již téměř roční zkušenost. V případě, že zrovna není dostatečný signál, tak hospodští mohou všechny účtenky poslat hromadně ve chvíli, kdy je signál dostupný. Mají na to 48 hodin, mohou dokonce požádat o výjimku, která tuto lhůtu prodlouží na 5 dní. Stejná pravidla budou platit i pro lékaře. Není tedy pravda, že daná restaurace, obchod, nebo třeba ordinace, musí být neustále online.“

Zbytečné jsou i obavy z vysokých nákladů na pořízení technologie k elektronické evidenci tržeb. Pořizovací náklady lékařů jsou dokonce mnohem nižší, než je tomu například u restaurací. Lékařům bude stačit tzv. chytrý mobilní telefon, do kterého si stáhnou aplikaci. Ta se například u společnosti KASAmax dá pořídit za 150 korun měsíčně. Lékaři dokonce nemusí nutně kupovat ani tiskárnu. Pokud pacient bude vyžadovat účtenku, pak ji lékař může vypsat ručně, nebo po dohodě s pacientem zaslat emailem.

„Mnoho lékařů se na nás v souvislosti s EET již obrací, protože chtějí být včas připraveni. Je pravdou, že několik z nich má z EET strach a vnímá ji jako něco, co mu může komplikovat práci. Poté, co jim detailně vysvětlíme všechny náležitosti a vyvrátíme některé mýty, tak obavy většinou zmizí,“ uvádí Martin Laštovica.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) zdravotnictví ekonomika DPH

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy