Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští sčítání lidu proběhne hlavně on-line

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Český statistický úřad dopracoval návrh věcného záměru zákona o Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021. Do připomínkového řízení ho předložil na konci září.

Návrh mimo jiné počítá s maximálním využitím administrativních zdrojů dat. Jde o čerpání údajů, které má veřejná správa již k dispozici a které statistika může převzít od jiných institucí a úřadů. Díky využití informací z administrativních zdrojů bude výrazně zkrácen rozsah sčítacích formulářů. Obyvatelé už nebudou vyplňovat domovní list a polovinu bytového listu. Při minulém sčítání, které proběhlo v roce 2011, vyplňovali 47 údajů. V rámci sčítání v roce 2021 jich bude ČSÚ přímo od respondentů zjišťovat jen 20.

„Při příštím sčítání bude kladen důraz na elektronické vyplňování formulářů. V roce 2011 využilo tento způsob 25,5 % lidí. Očekáváme, že v roce 2021 bude jejich zájem o elektronické vyplnění dvojnásobný. Terénnímu došetření prostřednictvím sčítacích komisařů budou podléhat pouze ty domácnosti, které nevyplnily údaje on-line,“ vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.Sčítání lidu, domů a bytů se konají v desetiletých intervalech, na našem území již od roku 1869. Jde o jedinečný a komplexní zdroj demografických a socioekonomických dat, který je důležitý pro strategické plánování v rámci republiky i v regionech. Týká se např. zabezpečení dostatečného počtu míst v domovech pro seniory, rozhodování o velikosti a umístění mateřských, základních a středních škol, plánování v oblasti zaměstnanosti a opatření na trhu práce nebo zajištění dopravní obslužnosti daného území veřejnou dopravou.

Základní principy Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021

maximální využití administrativních zdrojů dat snížení počtu zjišťovaných údajů přímo od obyvatel ze 47 na 20 efektivní způsob provedení sčítání s využitím moderních technologií on-line sběr dat a minimální využití listinných formulářů zkrácení doby nutné pro zpracování dat, rychlejší poskytnutí údajů uživatelům

Témata:  sčítání lidu Český statistický úřad lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy