Češi si stále více kupují ojeté vozy, Škoda je na špici

V  červenci bylo na českém trhu inzerováno 69 000 ojetých vozů. Průměrný nájezd a cena se oproti červnu víceméně nezměnily, stejně jako průměrné stáří vozů. V ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku bylo v rámci července inzerováno celkem 303 tisíc ojetých automobilů. Vyplynulo to z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho dlouhodobé srovnávání.

Ilustrační fotografie
reklama

V porovnání s minulým měsícem u nás bylo inzerováno o jedenáct tisíc vozů méně. Pokles zaznamenaly i další země jako Slovensko (40 000 automobilů, tedy o 3 000 méně), Polsko (153 000 automobilů, tedy o 6 000 méně) a Maďarsko (41 000 automobilů, tedy o 1 000 méně). „Snížení počtu inzerovaných vozů je každoročně v této době standardem. Lidé většinou automobily nabízejí ve větší míře před letními dovolenými a v průběhu léta se už více věnují dovoleným a jiným aktivitám, a to i přesto, že poptávka v porovnání s nabídkou neklesá. V našich autocentrech jsme jen za červenec zaznamenali nárůst poptávky o 12% v porovnání s loňským červencem,“ uvádí generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová a dodává: „Růst počtu nabízených vozů lze očekávat opět na konci srpna a především v září.“ V porovnání například s Polskem nabízí český trh ojetin o 40 % více automobilů v přepočtu na počet obyvatel. Češi navíc preferují bezpečnější a vybavenější automobily než východní sousedé.

Díky kontinuálnímu výzkumu společnosti existuje objektivní statistika nabídky a poptávky ojetin nejen na českém trhu, jež mapuje celkový počet ojetin nabízených na trhu jak autobazary a živnostníky z oboru prodeje ojetin, tak firmami a soukromými osobami bez návaznosti na obchod s ojetými automobily.

Nejvíce ojetin bylo v červenci již tradičně nabízeno v Praze (18 417), nejméně v Karlovarském kraji (1 673). V červenci si o něco málo polepšil průměrný počet najetých kilometrů, který klesnul z červnových 158 703 km na aktuálních 158 524 km. Pro klienty zvažující v tomto období koupi ojetého vozu pak byla lepší i cena, která mírně klesla a v průměru činila 193 721 Kč. Co se hodnoty průměrného stáří vozu týče, i nadále pokračuje trend předchozích měsíců a věk automobilů stále klesá, nyní se zastavil na 9,7 letech.

Červencová statistika nepřinesla v první pětce nejinzerovanějších automobilů žádné změny. Znatelněji ovšem zamíchala vozy umístěnými v druhé pětce. Výrazně se zvyšující zájem o rodinné vozy se projevil na deváté pozici, kam se probojoval Volkswagen Touran, který tak poskočil hned o dvě příčky. Desáté místo si zajistila značka Audi s modelem A4, který vystřídal vůz Opel Astra.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky